Home

Achtergrond 262 x bekeken

LTO Noord wil ruimte voor agrarische sector Oldebroek

Het ontwerpbestemmingsplan van de gemeente Oldebroek betekent de doodsteek voor intensieve veehouderijen.

Ze kunnen niet langer uitbreiden. Daarnaast kunnen akkerbouwers nauwelijks nog bestrijdingsmiddelen effectief inzetten. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Noord.

In 2007 schreef de Gelderse gemeente Oldebroek dat ze voldoende perspectief wil bieden aan lokale veehouders. Bij ontwikkeling hoort volgens LTO Noord ook groei. ”Met dit bestemmingsplan gooit Oldebroek deze eerdere toezeggingen volledig overboord”, stelt Adry Spronk van LTO Noord afdeling Randmeerkust. ”De grondgebonden veehouderij kan nu nog slechts zeer beperkt uitbreiden.”

Volgens de gemeente zou uitbreiding het woongenot van burgers kunnen aantasten. Daarom heeft de gemeente ook een bestrijdingsmiddelenvrije zone van 50 meter opgenomen in het plan. Welke middelen en wanneer een teler deze middelen wil toepassen is met landelijke wetgeving vastgelegd, reageert LTO Noord. ”De plannen van Oldebroek betekenen een zeer zware aanscherping van landelijke regelgeving, waarvoor een gegronde argumentatie ontbreekt”, aldus Spronk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.