Home

Achtergrond 3 reacties

LNV: kosten ophalen kadavers voor sector

Minister Gerda Verburg wil dat veehouders vanaf volgend jaar het ophalen van kadavers helemaal zelf betalen.

Dat zegt Annechien ten Have, voorzitter van LTO-vakgroep Varkenshouderij, die dit hoorde tijdens ambtelijk overleg. Op dit moment betaalt de overheid de helft van het ophalen en de verwerking van kadavers. Volgens Ten Have kosten het plan de sector circa 15 miljoen euro extra. Samen met de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), begint LTO een tegenlobby.

"We begrijpen dat het ministerie budgettaire problemen heeft, maar het is geld dat varkensbedrijven ook niet zomaar kunnen missen", weet Wyno Zwanenburg, voorzitter van de NVV. "Het is gezien de situatie in de sector onverantwoordelijk deze kosten op de sector af te wentelen. Als we echt zelf moeten betalen, willen we wel ook zelf de tariefonderhandelingen voeren met Rendac."

In totaal verzamelde Rendac, onderdeel van vleesproducent Vion, vorig jaar 153.000 ton aan kadavers. In 88 procent van de gevallen betreft het kadavers van varkens en biggen. Andere grote categorieën zijn die voor pluimvee en runderen. Volgens directeur algemene zaken van Rendac Sjors Beerendonk is het sterk de vraag of het plan van Verburg doorgaat.

"Het niet meebetalen aan de verwerking van kadavers is al meebegroot. Toch is dit meer een statement van de minister dan dat het al een voldongen feit is. Er is al vaker geprobeerd de kosten van de kadaververwerking helemaal bij de veehouders te leggen." Zelf is Rendac er niet voor boeren alles te laten betalen. "Dan kunnen voor de volks- en diergezondheid onwenselijke situaties ontstaan, als men probeert goedkoop van kadavers af te komen."

De plannen zijn volgens LTO in strijd met de in 2007 aangenomen motie Atsma-Oplaat-Van den Brink-Van der Vlies. Daarin staat dat de overheid tot 2011 het beleid niet wijzigt. Kamerlid Joop Atsma (CDA) is verklaard tegenstander van de focus op kostendekkendheid die het ministerie al langer voorstaat.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  Ik ben er voor om de sector zelf de kadavers te laten betalen. Dit is een stimulans om te investeren in diergezondheid! Maar dan wel een tarief per kilogram want ik wil wel mijn ton wekelijks aan de weg plaatsen! Kadavers invriezen is co2 verhoging. Op deze manier scheiden we het kaf van het koren en geven prutsers eerder op.

 • no-profile-image

  a hamstra

  zlto als eigenaar van redac moet openheid geven van de verwerkingskosten.

 • no-profile-image

  dirk

  Prima,maar dan maak ik zelf wel uit aan wie ik ze ga leveren,en dat wordt niet rendac.Er gaan geruchten dat een andere partij staat te springen om ze op te mogen halen.Of ze gaan naar de Duitse concurrent van rendac.Eerlijke marktwerking lijkt mij beter als maar 1 monopolist!

Of registreer je om te kunnen reageren.