Home

Achtergrond 12 reacties

LEI voorziet melkprijs van 27 cent

De melkprijs voor 2009 komt, afgaande op de huidige noteringen, op goed 27 cent per kilo melk.

Meer dan 70 procent van de bedrijven heeft echter een melkprijs van minstens 30 cent nodig om alle betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Dit stelt het LEI uit onderzoek onder 150 melkveebedrijven. Ongeveer 85 procent van de bedrijven heeft aan genoemde 27 cent niet genoeg om alle rekeningen te kunnen betalen. Die bedrijven kunnen tijdelijk in de problemen komen. Ongeveer 15 procent van de bedrijven kan ook bij een melkprijs van 27 cent per kilo nog steeds goed rondkomen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gli

  LTO. LNV, onze regering, de EEG, WTO en alles wat verder maar te bedenken valt, wil een marktgericht beleid. Alleen dat beschouwt men als ideaal. Ook onze minister. Vandaar dat ik haar tegenwoordig nooit meer dan een 4 geef.

 • no-profile-image

  wim

  Als je in 2009 gemiddeld 27 cent zijn wij bij doc kaas nog 6 maanden 32 cent per liter nodig . Wie dit bedenkt lijkt mij niet goed wijs?

 • no-profile-image

  Los van het feit, dat het best zomers weer is, snap ik weer niet zo goed dat er nog iemand is, die op dat slap geouwehoer over onze inkomenssteun ingaat. Ga allemaal maar zwemmen, kun je je gedachten wat verzetten, geldt vooral voor de kippeboeren

 • no-profile-image

  kuikentje

  Jullie koeieboeren moeten niet klagen. Nu is het enkele maanden slecht en je zit mee op de kast van "O, we kunnen het niet meer redden". De varkens en kippenboeren zitten al jaren te produceren onder of op de kostprijs en die hoor je bijna niet. Als het jullie even wat slechter gaat moet de regering maar bijspringen vinden jullie. Leer ook maar tegen een zo laag mogelijke kostprijs te produceren. Dit is gewoon zo in de huidige tijd.

 • no-profile-image

  jan

  Gisteren in supermarkt gezien dat 1 pak volle melk van Campina 0,99 Euro kost. Wij blijven ons met 22 cent een oor aan laten naaien. Dat is een slordige 350%. Het wordt tijd dat LTO zich hard maakt voor het doorlichten van de keten in EU verband. Maar ja, voor wat geld onder tafel zullen LTO- bestuurders hun mond wel houden, denk ik. Maar WAT DOET EEN LEDENRAAD BIJ DE COOPERATIE EIGENLIJK??? ZITTEN DIE COLLECTIEF TE SLAPEN? Tiny Sanders kreeg destijds al naast zijn salaris van 1 miljoen, nog een bonus van 3,4 MILJOEN!! Da's prima als de resultaten goed zijn. Maar met deze desastreuse resultaten vind ik dat de bonussen van de top onherroepelijk moeten worden ingetrokken en pas uitgekeerd moeten worden boven een uitbetaalde prijs van bijvoorbeeld 0,37 Euro per liter melk. Elke cent daarboven kan dan nog beloond worden met bijv. 5 of 10 % extra bonus. Dus een prestatiebeloning koppelen aan de prestatieprijs die de onderneming uitbetaald. En niet alleen voor de zuivel, maar voor alle sectoren, want uiteindelijk zitten we allemaal in dezelfde greep van onze cooperaties en supermarktketens. En de eigen portemonnaie is en blijft de beste motivator!

 • no-profile-image

  ik ben toch nie

  Kuikentje....
  Wie klaagt er nu meer? De melkveehouders, of de varkens en kippenhouders dat zij het nog véél slechter hebben, en al jaren onder kostprijs produceren.
  Moeten wij daar jaloers op zijn dan??
  Moeten wij maar genoegen nemen, met de kostprijs of eronder?
  Want in jullie ogen zijn de melkveehouders geen ondernemers, maar zijn jullie dan wel echte ondernemers????
  Produceren voor niks of minder dan niks, en de mond stijf dichthouden, anders ben je geen ondernemer.
  Nou laat mij dan maar een prutsboer en slechte ondernemer zijn, want ik zal deze prijs nóóit accepteren.

 • no-profile-image

  JV

  In de UK is de bruto winst op melk voor de supermarkt tussen 1998 en 2008 van 6,01 pence naar 16,5 pence per liter gestegen. Van 15% to 26% van verkoopprijs. (www.dairyco.co.uk) Hoe ligt dat hier in NL?

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Kuikentje uit Zuid Nederland beweert dat melkveehouders niet moeten zeuren, omdat varkens een kippenboeren al jaren produceren onder of op de kostprijs. Is het soms een verplichting in de huidige tijd? Lijkt mij niet ! Kunnen we beter meteen allemaal stoppen met produceren. Als je genoegen neemt met jarenlang produceren voor onder of op de kostprijs, waar leef je dan van?

 • no-profile-image

  Boesje

  Is dat een gemiddelde melkprijs over Nederland? DOC zit op een voortschrijdend gemiddelde van ruim 22 ct. Ik mag aannemen, gezien de huidige prijs dat dit inclusief btw en nabetaling is. Melkprijs moet dan wel vanaf heden omhoog.
  Ma.w. dit stuk roept meer vragen op dan dat het informatieve waarde heeft.

 • no-profile-image

  jan

  Gisteren in supermarkt gezien dat 1 pak volle melk van Campina 0,99 Euro kost. Wij blijven ons met 22 cent een oor aan laten naaien. Een slordige 350% meer dan de prijs die wij krijgen. Het wordt tijd dat LTO zich hard maakt voor het doorlichten van de keten in EU verband. Maar ja, voor wat geld onder tafel zullen zij hun mond wel houden, denk ik. Maar WAT DOET EEN LEDENRAAD BIJ DE COOPERATIEs EIGENLIJK??? ZITTEN DIE COLLECTIEF TE SLAPEN? Tiny Sanders kreeg destijds al naast zijn salaris van 1 miljoen, nog een bonus van 3,4 MILJOEN!! Da's prima als de resultaten goed zijn. Maar met deze desastreuse resultaten vind ik dat de bonussen van de top onherroepelijk moeten worden ingetrokken en pas uitgekeerd moeten worden boven een uitbetaalde prijs van bijvoorbeeld 0,37 Euro. Elke cent daarboven kan dan nog beloond worden met bijv. 5 of 10 % extra bonus. Dus een prestatiebeloning evenredig koppelen aan de prestatieprijs die de cooperatie uitbetaald! Uiteindelijk is er immers maar 1 ding wat het best motiveert om de beste melkprijs te realiseren, en dat is de eigen portemonnaie!

 • no-profile-image

  harm

  Heel mooi dat al die melk zo goed verkocht wordt in de winkel waar moet onze huidige prijs anders vandaan komen?????????? Als china en rusland nu ook maar kaas afnamen was er niks aan het handje helaas hebben de beste mensen nu geen geld vandaar dat doc zo'n lage prijs heeft. ga je eerst mar is verdiepen in de markt en zorg dat je in het hoofdbestuur komt en ga dan goed na waar geld verdiend word en waar verlies geleden wordt. Ik word ook niet blij van deze prijzen maar zorg dat je elkaar nu niet allemaal afvalt

 • no-profile-image

  stephanie

  dat is niet goed wij nee

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.