Home

Achtergrond

LEI: sector steeds innovatiever

Het aantal bedrijven dat investeert in innovatie neemt snel toe. Dat blijkt uit onderzoek van het landbouweconomisch instituut LEI.

De kapitaalintensieve tuinbouw steekt met kop en schouders boven de andere sectoren uit, terwijl melkveehouders achter blijven.

Het LEI onderzocht voor de periode 2004 tot 2007 hoeveel bedrijven investeerden in innovatie en om welke bedragen het gaat. Volgens het onderzoek neemt de concurrentiekracht door innovatie toe, en realiseren bedrijven zich dit steeds meer. De overheid beperkt echter de sectoren, door relatief vaak van beleid te veranderen.

Tussen 2004 en 2007 is het percentage vernieuwende bedrijven toegenomen van iets minder dan 7 procent tot bijna 13 procent. Liefst 27 procent van de tuinbouwbedrijven mag zichzelf vernieuwend noemen. Dit geldt voor slechts 1,7 procent van de graasdierbedrijven, die pas sinds kort in volle omvang de grillen van de markt ervaren.

Bureaucratie

Voor melkveehouders blijkt een ingewikkeld bureaucratisch proces de belangrijkste belemmering. Voor tuinbouwbedrijven zijn de kosten dan weer te hoog. Het vinden van kapitaal is voor beide sectoren de op één na belangrijkste belemmering.

Slechts de helft van de tuinbouwrespondenten op lange termijn vertrouwen in de toekomst, veel minder dan in andere sectoren.
Ongeveer 2 procent van de bedrijven behoorde in 2007 tot de echte pioniers. Opvallend is dat de bedrijven gemiddeld aanzienlijk kleiner zijn dan de zogeheten volgers, maar wel groter dan de niet vernieuwende bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.