Home

Achtergrond 614 x bekeken 11 reacties

Kwantumtoeslagen, voor of tegen? (2)

De vorige keer heb ik de "tegens" van de kwantumtoeslagen opgesomd. Zoals u weet zijn Leo Lacroix en NMV een actie gestart om FrieslandCampina te bewegen de kwantumtoeslagen af te schaffen. Dat moeten ze niet doen.

Het lijkt sympathiek geen kwantumtoeslagen voor melk toe te kennen. Alle boeren van één coöperatie dezelfde melkprijs, dat zou mooi zijn. Maar het kan niet. Coöperaties hebben te maken met de markt. En die regeert. Dat weet een coöperatie. Boeren willen dat onze afzet met kracht wordt gedaan. Met gebruik van alle middelen, die nodig zijn om het beste resultaat te bereiken. Daar twijfelen we bij FrieslandCampina nog wel eens aan, maar we verwachten het wel.

Als je aan de ene kant de mensen bij de coöperatie de opdracht geeft op het scherpst van de snede te onderhandelen en het bedrijf op de meest economische wijze te voeren, dan kun je niet richting de leden een ander beleid voeren. En daarin past kwantumtoeslag. Dat bindt de grote boeren aan de coöperatie. En die zijn van groot belang.

Een voorbeeld. Stel dat Arla hier nog sterker binnenkomt dan nu door consumptiemelk van het merk Friesche Vlag te verkopen. Op de duur zullen ze dan leden/leveranciers nodig hebben. Wat is dan gemakkelijker dan de grote boeren van FrieslandCampina naar zich toe te trekken? Dat betekent een gemakkelijke, kleine overzichtelijk ledenorganisatie. Je kunt beter 500 leden hebben met twee miljoen kg melk dan 2000 leden met een half miljoen kg melk. Dat geldt ook voor FrieslandCampina.

En daarom moet de kwantumtoeslag blijven. Ook voor de wat kleinere boer.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kwantumtoeslag

  Gert uit Dalfsen, waarom is het nadelig voor een cooperatie om alleen kleine boeren te hebben; kun je van hun melk geen goede kaas of andere producten maken soms?

 • no-profile-image

  Gert

  Kwantumkorting heeft niets te maken het bevoordelen van de ene boven de andere. Als de grote bedrijven zouden vertrekken bij de coöperatie blijven de kleine over. Dat zou uiterst nadelig zijn voor de coöperatie, die met alle kleinere bedrijven zitten blijft. Daarom is kwantumkorting ook van belang voor kleine boeren, zodat de grote blijven en de kosten beheerst kunnen blijven.

 • no-profile-image

  A.Cornelissen

  Jammer, dat vergaderboer het cooperatieve gedachtengoed in de prullebak wil gooien.
  Was het doel niet van een cooperatie om
  onze produkten of grondstoffen gezamelijk te vermarkten en de opbreng-sten naar rato uit te betalen onder aftrek van de kosten? Hier past uiteraard geen
  kwantumtoeslag of aftrek bij,wel de kosten leggen waar ze gemaakt worden
  zoals bv. vervoer ,monsters, facturering ed.
  Er zullen altijd mensen zijn die moeite hebben met het cooperatieve gedachtegoed, misschien moet een cooperatie daar afscheid van nemen,en doen deze mensen er goed aan zich niet aan te melden bij een cooperatie.

 • no-profile-image

  kleinere

  Nou dat boertje uit Hengelo, zal wel een heel groot boertje zijn die de giga toeslag niet graag wil missen. Bij het melk halen is het bijzonder handig voor de vrachtrijder dat er ook kleinere porties zijn, deze zijn er om de vracht richting fabriek vol te maken. EN DAT MENSEN ZICH DRUK MAKEN OM HUN INKOMEN, DAAR IS TOCH NIKS MIS MEE!

 • no-profile-image

  boertje

  waar zeuren jullie over, bij de varkens is het verschil tussen groot en klein nog veel groter. men vergeet dat het probleem niet alleen het ophalen is.
  controle van de melk, alles uitzoeken voor de betaling, het gaat redelijk auto matisch, maar het moet wel gebeuren. planning. kwaliteit. constante factor. volgens mij is het verschil nog te klein.
  de gemm. melkvee houder vergeet nog altijd dat men niet verplicht moet zijn zijn produkt af te nemen, maar je eigenlijk moet maken wat de markt vraagt.
  En als de fabriek dan keuze te over heeft, omdat er met deze melkprijs nog wordt overgeproduceerd. SNAP IK NIET WAAR MEN ZICH DRUK OVER MAAKT.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het is niet nodig grotere leden te binden; als ze een betere melkprijs elders kunnen beuren dan betekent dit gewoon dat de coöperatie faalt in de opdracht de hoogst mogelijke prijs voor de leden te betalen. Als de handel -waar marge tussen zit- in staat is de grotere veehouders naar zich toe te trekken door betere betaling, dan hebben we bij de coöperatie slechte onderhandelaars.
  Het argument dat de kleine boer meeprofiteert is natuurlijk grote onzin, de grote profiteert net zo goed van het imago voordeel van de (kleinere) gezinsbedrijven. Je productiecapaciteit afstemmen op grote leden maakt een coöperatie alleen kwetsbaarder. Dit zie je in het bedrijfsleven overal terug; als een grote afnemers afhaken komt het bedrijf versneld in de gevarenzone. Zo kwetsbaar moet je als coöperatie niet willen zijn cq dat risico moet je niet afwentelen op de rest van de leden.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Vergaderboer, de vierde alinea, een vorbeeld Arla dan leden, leveranciers. Als je dat goed leest gaat arla dan een fabrieksquotum invoeren om grote melkveehouders aan zich te binden??

 • no-profile-image

  Gert

  Geachte Kwantumtoeslag Weg,
  Natuurlijk kan ook van melk van kleine boeren goede kaas worden gemaakt. Kwantumtoeslag is er om grote leden aan je te binden en daardoor een betere melkprijs te realiseren. Daar profiteert ook de kleine boer van. Ik moet er niet aan denken dat FrieslandCampina allemaal kleine boeren als lid zou hebben. Dat zou een warboel worden.

 • no-profile-image

  kwantumtoeslag

  Ik denk dat vergaderboer last heeft van een zonnesteek, want zoveel kolder heb ik nog maar zelden in een weblog gelezen. Alle melk met gelijke gehaltes en kwaliteit moet hetzelfde opbrengen. Als het duurder is om melk bij een kleine boer op te halen, dan mag je die meerkosten aan hem doorberekenen. Maar grote bedrijven het melkgeld te geven, wat de kleine bedrijven rechtmatig toekomt, is gewoon diefstal.
  Een bedrijf van 2 miljoen liter krijgt 15.000 euro melkgeld extra en dat hebben 7 bedrijven van 3 ton moeten ophoesten (2000 euro per bedrijf). Alle door vergaderboer gebruikte argumenten zijn kulargumenten.
  Meld je aan bij Leo Lacroix: l.lacroix@hccnet.nl om de kwantumtoeslag af te schaffen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Op basis van argumenten zijn er ook wel tegenhangers;
  Als een coöperatie sec kiest voor maximaal rendement moet er een kilometerheffing of korting komen, afhankelijk van de afstand tot de fabriek. Een gemiddelde boer onder de rook van de fabriek kost aan aanvoerkosten minder dan een grote op 100 km afstand. Daarbovenop moet de weidetoeslag fors verhoogd. Ik zie in reclamecampagnes van Friesland Campina alleen koeien in een sappige groene weide en geen megabedrijven. En hoeveel geld steekt Campina ook al weer in reclame? Ik denk meer dan het verschil in kwantumtoeslagen. Het is toch te gek dat juist de levende reclame van Friesland Campina de leden die hiervoor zorgen geld kost in plaats van opbrengt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dus vergaderboer is van mening dat de trouwe kleinere melkveehouder beloond moet worden met een heffing op het melkgeld, die vervolgens doorgeschoven kan worden naar de grote jongens! Vooral nu de melkprijs laag is krijgen kleinere melkveehouders heel veel liters niet betaald, omdat de grote jongens gepaaid moeten worden. Een grote schande, niet meer en niet minder! Kwantumtoeslag weg, je hebt helemaal gelijk, laat FC deze schandelijke praktijk stoppen. Stuur een mail naar l.lacroix@hccnet nl

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.