Home

Achtergrond 2 reacties

Kunstmest eerder verkocht door lage prijs

De lage kunstmestprijs zorgt ervoor dat een deel van de melkveehouders kunstmest eerder dan gebruikelijk koopt.

Het is echter niet zo dat veehouders massaal kunstmest op voorraad nemen, zo laten diverse partijen uit de sector weten. "Het gaat erom wat een boer nog kan aanwenden", vertelt Johan Temmink van ForFarmers. Het is volgens de Temmink logisch dat veehouders nu meer kunstmest kopen gezien de historische prijsdaling. "De prijzen van 40 euro begin dit jaar zijn gedaald naar zo’n 14 euro per 100 kilo KAS", vertelt Temmink. Hij gaat ervan uit dat de stijging in verkoop van kunstmest van de laatste weken is gebaseerd op een gerucht over een prijsstijging. Zelf verwacht hij niet dat de prijzen snel zullen stijgen. "Ik heb hiervoor nog geen signalen", aldus Temmink.

Gerlof Tempelman van Agrifirm bevestigt dat de verkoop van kunstmest vooral eind vorige week is toegenomen. Nu lijkt de rust echter weer gekeerd. Een deel van de kunstmest wordt vanwege de lage prijzen volgens hem wat eerder verkocht dan normaal. Volgens Agerland-directeur Vincent Roelofs wordt er dit jaar goed verkocht, maar was dit vorig jaar ook al het geval. Van een plotselinge stijging in verkoop is geen sprake. "De situatie is dit jaar compleet anders", vertelt Roelofs.

"Vorig jaar besloten veehouders tot aankoop van kunstmest omdat ze bang waren dat de prijzen nog verder zouden stijgen. Dat is nu zeker niet het geval." Volgens de directeur is het uiterst riskant om te voorspellen hoe de kunstmestprijzen zich gaan ontwikkelen. "Het is moeilijk voorspellen in steeds beweeglijker wordende markt."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Volgens een zegsman van Triferto afgelopen winter, zou de prijs zeker niet zakken

  • no-profile-image

    veehouder

    Het is een steeds moeilijker te voorspellen markt, plak daarbij de financiele crisis, olieprijzen die heen en weer vliegen... Het is niet gemakkelijk om een goeie voorspelling te doen

Of registreer je om te kunnen reageren.