Home

Achtergrond 354 x bekeken

Koenders wacht onderzoek over Gaza af

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) wil niet zeggen dat Israël het internationaal recht heeft geschonden.

PvdA-partijgenoot en Kamerlid Martijn van Dam deed dat eerder wel. Koenders is erg onder de indruk van de destructie die hij gezien heeft. Maar hij wacht op een "objectief oordeel'' van de VN-commissie voor de mensenrechten.

De commissie doet onderzoek naar de oorlog in de Gazastrook rond de jaarwisseling. Er ligt ook een ander rapport van de VN dat nog niet openbaar is gemaakt, zei hij maandag na afloop van zijn werkbezoek aan Gaza.

De eventuele schending van het internationaal recht door Israël is een van de politieke scheidslijnen van coalitiepartijen CDA en PvdA.
Het CDA en CDA-minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) wijzen het oordeel dat Israel het internationaal recht zou hebben geschonden van de hand. Maar volgens de PvdA gaat Israël over de schreef. Koenders is eerder al eens teruggefloten door het kabinet omdat hij Israëlisch optreden veroordeelde.

Israël viel vanaf eind december gedurende 22 dagen de Gazastrook aan om een einde te maken aan raketbeschietingen door Palestijnen vanuit het gebied. De projectielen werden afgevuurd op Israëlische steden en dorpen in de buurt van de Gazastrook. In de Gazastrook is de Islamitische Verzetsbeweging Hamas aan de macht, die Israël niet als staat erkent.

Koenders bezocht een van de openbare hoorzittingen die de commissie-Goldstone dezer dagen in Gaza houdt. De Israëlische autoriteiten hebben geweigerd die commissie toegang te verlenen tot het zuiden van het land. De commissie is volgens hen pro-Palestijns. Koenders heeft de Israëli's dit weekend tevergeefs opgeroepen wel mee te werken. Maar de Israëli's zullen nu in Genève gehoord worden, zei de minister.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.