Home

Achtergrond 302 x bekeken 4 reacties

Koenders waarschuwt voor hongerconflicten

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) waarschuwt voor een brede golf aan sociale onrust en conflicten, als er geen goede oplossing komt voor de honger in de wereld.

In een toespraak op een seminar in Wageningen zei de minister vandaag dat die conflicten onherroepelijk gevolgen zullen hebben voor Nederland en Europa. Via hogere prijzen in de supermarkten, maar ook via vele duizenden vluchtelingen die in gammele bootjes de oversteek naar Europa wagen. De pastaprotesten in Italië en de volksopstanden in Haïti en Egypte vorig jaar zijn daar slechts voorboden van, stelt Koenders.

In zijn toespraak hield de minister ook een pleidooi voor een gedragscode voor rijke landen die landbouwgrond kopen in ontwikkelingslanden. Het gaat over rijke landen die vruchtbare grond hebben verworven in arme landen als Tanzania, Sudan en Kenia.
Vooral landen uit de Arabische Golf, maar ook China, Zuid-Korea en India doen er aan mee. Naar schatting is al 15 tot 20 miljoen hectare land opgekocht door buitenlandse multinationals. Dat is een gebied zo groot als alle landbouwgrond in Duitsland. Het geld dat daarmee is gemoeid, is een veelvoud van alle wereldwijde ontwikkelingshulp voor landbouw.

Koenders juicht investeringen in de landbouw in arme landen toe. Maar hij maakt zich zorgen over dit zogenoemde "land-grabbing''. Hij moet er niet aan denken dat rijke landen voedsel blijven exporteren uit arme landen als daar een voedseltekort heerst. Volgens de minister moeten er regels komen die zorgen dat opbrengsten gedeeld worden en dat de arbeidsomstandigheden voldoen aan de nationale regels van het land waar de grond ligt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  we zetten in Nederland al flink wat landbouwgrond onder water en maken ook van duizenden hectares landbouwgrond natuur,elke morgen komt er een vliegtuig aan op schiphol met verse spercieboontjes en andere groenten uit Kenia voor de betere restaurants in Nederland,alle vis in net buiten Afrika wordt gevangen door japanners en gaat ook naar Japan,koenders wat wil je nou eigenlijk?

 • no-profile-image

  gert

  Zorg eerst maar eens dat het vele ontwikkelingsgeld echt goed terecht komt en niet bij de dictators en de top van de organisaties die ook van alles declareren [herfkens],er blijft teveel aan de strijkstok hangen

 • no-profile-image

  Janneke

  Zolang ZLTO niets wil doen om de doelen van de EHS bij te stellen, draagt ZLTO bij aan de verdere recessie in ons land. Maar wat nog erger is: ze negeren wat prof Rabbinge vorig jaar al signaleerde: voedsel wordt een strategisch machtsinstrument net als olie! Liever had ik dan gezien dat ZLTO iets meer macro-ontwikkelingen volgt en plannen bij het ministerie bij probeert te sturen.

 • no-profile-image

  gert

  koenders los ook eens het probleem in Zimbabwe op,maar dan niet alleen met geld van de Nederlandse belastingbetaler!! De ministers in Zimbabwe hebben net weer een nieuwe zeer luxe mercedes aangeschaft,komen nu bedelen in Nederland voor voedselhulp,ze zijn echt van de pot gerukt

Of registreer je om te kunnen reageren.