Home

Achtergrond 145 x bekeken

Kleinere toename uitstoot CO2 door crisis

Door de economische crisis is de wereldwijde uitstoot van kooldioxide (CO2) vorig jaar maar half zo veel toegenomen als in de voorgaande jaren het geval was.

Ook de zeer hoge olieprijzen tot aan de zomer van 2008 leidden ertoe dat het gebruik van aardolie, steenkolen en gas minder toenam. Dat bleek vandaag uit schattingen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

De emissies stegen in 2008 met 1,7 procent, tegenover 3,3 procent in 2007. Sinds 2002 was de jaarlijkse toename ongeveer 4 procent. De mondiale uitstoot van CO2 bedroeg in 2008 31,5 miljard ton.

Volgens het PBL is de lagere toename ook te danken aan het gebruik van nieuwe en schone energie, zoals biobrandstoffen in wegtransport en elektriciteitsopwekking door windenergie.

In de Verenigde Staten en in Europa daalden de CO2-emissies in 2008 met respectievelijk circa 3 en 1,5 procent. De toename van de uitstoot is voor een groot deel te wijten aan China, waar een stijging van 6 procent werd berekend.

Ook valt het op dat het aandeel van ontwikkelingslanden voor het eerst in de geschiedenis hoger is (50,3 procent) dan dat van de industrielanden en de internationale transportsector samen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.