Home

Achtergrond 358 x bekeken 1 reactie

Kiemproef tegen problemen met bewaard zaad

Het is verstandig om bewaard zaad voor gebruik in een kiemproefje te testen.

Dat meldt bieteninstituut IRS naar aanleiding van opkomstproblemen die dit seizoen voorkwamen met bewaard bietenzaad van KWS. "Zaadleveranciers geven geen garantie voor bewaard zaad", waarschuwt IRS.

De kiemproblemen met bewaard KWS-zaad werden volgens de leverancier mede veroorzaakt door een nieuwe verpakking. Kiemproeven bij het IRS ondersteunen dit. Ook wordt een combinatie met minder gunstige bewaarcondities genoemd. Uit een kiemtest blijkt dat Shakira-zaad uit 2008 bewaard bij een teler nog slechts voor 78 procent kiemde, in grond zelfs slechts 14 procent. Hetzelfde ras uit 2008 kiemde wel voor 99 procent als het onder gunstige bewaarcondities in plastic potten was bewaard bij het IRS.

KWS vraagt telers die in 2009 zaad hebben besteld om het overgebleven zaad in ongeopende verpakkingen te retourneren. Zij krijgen hiervoor in 2010 gratis nieuw zaad. Volgens KWS kunnen aangebroken pakken zaad het beste in geopende toestand worden bewaard, zodat het kan luchten. Koel en droog bewaren is voor al het zaad het beste.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Giell

    Er zijn ook kiemproblemen met niet bewaard zaad van kws!

Of registreer je om te kunnen reageren.