Home

Achtergrond

Kersenseizoen opent met uitbundige oogst vroege rassen

Kersenteler Gerard Timmer plukt Burlatkersen.

De bomen hangen overvol, zeker in de bomen die niet overkapt zijn. "De opbrengst van sommige soorten is buiten beter, maar het algehele beeld is gunstig." Timmer is zelf oud-fruithandelaar en stortte zich na verkoop van zijn bedrijf op de teelt. "Het is een uit de hand gelopen hobby." Circa een halve hectare ligt overkapt, 1 hectare in de open lucht. "Het is modern opgezet. We telen twaalf, uitsluitend grove rassen." De afzet loopt via huisverkoop. Dat is genoeg. "Ook met zo’n oogst komen we vaak nog tekort." Ondanks deze grote oogst is de prijs voor kersen stabiel. "De beste kersen gaan weg voor 6 euro per kilo. Dat is een normale prijs." De regenbui van vandaag levert nog geen kwaliteitsproblemen op, aldus Timmer. Foto VidiPhoto

Jan Willem Zuiderveen van loonbedrijf H. van Oosten injecteert een perceel grasland van 23 hectare in het Groningse Finsterwolde. Dat doet hij met een extra grote combinatie. "In een normale mesttank kan 14 tot 15 kuub mest. Deze combinatie kan 24 kuub meenemen", vertelt een medewerker van H. van Oosten. "De grond kan het extra gewicht makkelijk aan. Aan de achterste tank zitten twee extra wielen die uitklappen, waardoor je nooit met twee wielen door hetzelfde spoor gaat." Foto Jan Bouwman

Medewerkers van loonbedrijf Huismans plaatsen een 52 meter lange nieuwe silo bij melkveehouder Arie Uittenbogaard. Het is een silo zonder achterwand, waardoor van de ene kant kan worden gevoerd, terwijl aan de andere kant wordt aangevuld. Uittenbogaard wil de silo snel in gebruik nemen. "Als hij klaar is, ga ik maaien." Er moet 45 hectare gras in van de tweede snede. Foto Alex de Haan

Fruitteler Wirtjo Molema uit Nieuwolda dekt met een medewerker de kersenbomen af. Molema teelt kersen in een zelfpluktuin bij een boerderijwinkel. De winkel brandde vorig jaar af, net als de opslag voor fruit en machines. De oude Oldambtster schuur werd de laatste maanden herbouwd, zodat de winkel weer open gaat op 10 juli. De kersen hebben nog twee weken nodig om af te rijpen, maar door de tenten vertraagt dat met een week. De fruitteler kan zo op 10 juli beschikken over rijp product. De maatschap Molema teelt fruit sinds 1992. Dat was de fase waarin het met de akkerbouw in Groningen bijzonder slecht ging. De teler verbouwt bijna 11 hectare appels en peren en op 50 hectare extensief wintertarwe. Daarnaast teelt de maatschap op een halve hectare bessen, kersen, pruimen en druiven in een zelfpluktuin. Foto Koos van der Spek

Bouwvakkers werken aan de vloer van de nieuwe stal van zeugenhouders Hans en Cora Blankenstijn. In de stal, die een vervanging van de huidige stal voor 200 zeugen is, gaat het echtpaar 300 dieren houden. Alleen de dragende zeugen zullen de Blankenstijns in de stal op stro huisvesten. "In de oude stal hebben we alles op stro, maar dat is met 300 zeugen niet te doen. Bovendien is het beter voor de hygiëne als de biggen niet op stro zitten." In september komen als het goed is de eerste zeugen in de nieuwe stal. Foto APA

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.