Home

Achtergrond 231 x bekeken 2 reacties

Katoentelers verwijten Monsanto slecht katoenzaad

Katoentelers in Colombia dreigen het Amerikaanse agroconcern Monsanto voor de rechter te dagen.

De telers vinden dat Monsanto slecht katoenzaad heeft geleverd. Het betreft zaad van katoen dat genetisch is veranderd. De transgene katoen DP 164 bleek volgens de telers niet resistent tegen ziekten en tegen glyfosaat (Roundup), terwijl het dat wel had moeten zijn. De Conalgodon, de organisatie van katoentelers in Colombia, stelt dat 13 procent van de transgene katoen in het Noorden van Colombia schade heeft opgelopen. Het transgene zaad is drie keer zo duur als gewoon zaad. De schade wordt geraamd op 7 miljoen dollar (5 miljoen euro).

Diverse media in Colombia melden dat Monsanto de katoentelers een schikking heeft aangeboden van 640.000 dollar (454.000 euro). De telers hebben het afgewezen. Ook vorig jaar zou Monsanto ondeugdelijk zaad hebben geleverd. Monsanto heeft tot nu toe niet gereageerd op de berichtgeving.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Even wakkerrr worden zou ik zeggen tegen iedereen. We kunnen dus gezamelijk zeggen, wat Monsanto beloofd en zegt is niet waar. Het zijn dus gewoon mooie PR leugens die Monsanto verteld. Zelfs een of andere wetenschapper uit wageningen, raoul bino, geloofd blind in Monsanto en zijn criminele familie. En Solidaridad kwam op voor boeren?? Wat was het ook al weer, Monsanto als wereld-verbeteraar?Probleem oplosser van alles? Dit jaar regen te veel, hup volgend jaar even wat genen veranderen. Ach het hagelt te veel, hup veranderen maar die hagel-genen. Ach even gif-genen in spuiten in de voedsel keten en hup alle mussen en vlinders dood. Wat lees ik nu DP 164 katoen is NIET resident, het zaad is 3 keer duurder??? Waarom staat Solidaridad met Nico Roozen als nep-directeur nu niet zij aan zij met de boeren die de dupe zijn??? Dubbele agenda bij Solidaridad??? Kom op LNV, gelijk een seminair of congress doen en kijken wat de sociale en economische gevolgen zijn. Zaad 3 keer zo duur, boeren een slaaf van Monsanto, let op dit is de toekomst, die heel kort bij is, voor de Europese boer als het aan onze schijn-sociale, met euro tekens in haar ogen, die ook nog blind zijn door tunnelvisie, minister Gerda Verburg ligt. die toevallig van de CDA is. Kei- en keihard aanpakken die Monsanto en haar marionetten, inclusief minister
  Verburg.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik eis kamer vragen van de CDA. Zij komen op voor alle boeren??
  Dit artikel geeft aan dat wat de boeren in Zuid-Amerika nu overkomt, dat ook hier in Europa GEEn ver van ons bed show is.
  CDA zal nooit van de boeren opkomen, geloof me. CDA zijn marionetten van de gentech lobby, some day we will see!

Of registreer je om te kunnen reageren.