Home

Achtergrond 163 x bekeken

Kamer wil dat Verburg meer doet tegen Q-koorts

Minister Gerda Verburg moet meer doen om de verspreiding van Q-koorts te voorkomen.

Dat heeft een Kamermeerderheid vanmiddag uitgesproken in een debatje met de minister tijdens het vragenuur. Het debat was aangevraagd door CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel. Hij pleitte voor het opschalen van de (verplichte) vaccinatie van schapen en geiten. Volgens Ormel had Nederland tot nu toe te weinig vaccins ingekocht. "Ik vraag u het hypermaximale te doen."

Ook de PvdA en SP vonden dat Verburg meer kan doen. SP-Kamerlid Van Gerven: "U loopt achter de feiten aan." De Kamer wees daarbij op het bericht dat het RIVM vorige week naar buiten bracht, dat er mogelijk vier doden zijn gevallen door de ziekte.

Minister Verburg pareerde de kritiek uit de Kamer met te zeggen dat zij en haar collega Ab Klink (minister van volksgezondheid) al het mogelijke doen en hebben gedaan om de infectie aan te pakken.

Op verzoek van PvdA-Kamerlid Waalkens kijkt ze of ze meer vaccins kan laten produceren en inkopen, door een consortium van productenten te vormen. Ook laat het kabinet meer onderzoek doen. Voor een verplichte vaccinatie voor heel Nederland is het nog te vroeg, aldus Verburg. Ze wil de huidige vaccinatieronde eerst evalueren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.