Home

Achtergrond 228 x bekeken 3 reacties

Kamer verdeeld over onteigening voor natuur

De mogelijkheid om (boeren-)grond te onteigenen voor natuur verdeelt de Tweede Kamer, zo bleek vandaag bij een debat met minister Gerda Verburg (LNV) over natuurbeheer.

Waar CDA, VVD en SGP liefst helemaal geen onteigening willen, daar wil de linkse oppositie juist meer onteigenen om de natuurontwikkeling te versnellen. Het kabinet heeft eerder met de provincies de afspraak gemaakt dat in het uiterste geval tot onteigening mag worden overgegaan, mits daarbij landelijk niet meer dan 10 procent van de natuurgrond voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) door onteigening wordt verworven.

De PvdD wil op de valreep van het parlementaire jaar nog een motie indienen, om dat maximum van 10 procent los te laten. De VVD met name wil dat de minister de provincie Zuid-Holland aanspreekt op haar vermeende voornemen om in zeker 75 procent van de gevallen te onteigenen. Provinciale Staten zouden daar gisteren mee hebben ingestemd.

Verburg antwoordde tegen de Zuid-Hollandse gedeputeerde Joop Evertse eerder al te hebben gezegd "dat we dat zo niet gaan doen". Provincies kunnen onderling en in de tijd verevenen, als ze uiteindelijk maar onder die 10 procent blijven, vindt Verburg. Bij de evaluatie van het beleid voor het landelijk gebied in 2010 wil de minister bezien of de afspraken eventueel moeten worden aangepast.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ome

  Bij het vaststellen van de EHS is belooft dat er niet onteigend zou worden. Door daar nu op terug te komen kun je zien dat de overheid niet te vertrouwen is.

 • no-profile-image

  natuurlijke boer

  Er is toch geldtekort!?!
  Ga dan geen geld verspillen!!!
  Boerengrond is al natuur!

 • no-profile-image

  Veehouder

  Natuur gebieden aan elkaar verbinden is net zo dom als op elk huis een rietendak leggen! Je vraagt om grote problemen. Vroeger gingen bij een uibraak van een brand bij een boerderij, verschillende boerderijen in de buurt ook in vlammen op! Dit is bij bosbranden het zelfde, zekere in de grote landen. Met de ziektes bij al de dieren die in het wild leven, is het precies het zelfde. Als de besmettelijke ziektes uitbreken is de kans zeer groot dat er niets over blijft als alles met elkaar verbonden is(EHS). Maar schijnbaar hebben ze andere voornemens met de EHS. Hiermee kunnen ze weer veel natuur maken. Dit van zeer goede landbouwgrond! Wetende dat net over de grens het al begint met veel natuur, grond die nergens anders voor geschikt is. En daarbij nog dat dit zeer velen hectares zijn. De kamer moet zich zeer diep schamen als dit allemaal doorgaat. Het is toch een Nederlands feesje met als motto, we moeten van Brussel. Dat dit niet waar is weten velen niet, maar het geld moet wel uit Brussel komen. Daarom willen ze het proberen te onteigenen. Was dit niet het fabeltje van de varkenspest van 1997. Dit mocht nooit meer gebeuren! Maar ze zeggen er niet bij dat er sinds 1991 niet meer ingeent mocht worden tegen de varkenspest. Dat dat de reden van uitbraak was. Nu mag er met markervaccien ingeent worden, dus die massale uitbraak hoeft niet meer voor te komen! Al die kosten en vernieling van dure landbouwgrond in Nederland hoeft ook niet meer. Kan men veel mee besparen, en gebruiken om de crisis te bestrijden!

Of registreer je om te kunnen reageren.