Home

Achtergrond

Kamer komt op voor hulp in huishouding

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet meer doet om de markt voor hulp in en rond het huis, zoals de schoonmaakster, tuinman en oppas, te verbeteren.

Daartoe heeft Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA woensdag met steun van coalitiegenoten PvdA en ChristenUnie het kabinet in een motie opgeroepen.

Van Hijum wijst erop dat er in het coalitieakkoord afspraken zijn gemaakt om de markt voor persoonlijke dienstverlening te verbeteren. Volgens hem voldoen huidige regelingen niet. De regering wordt opgeroepen nog dit jaar met financiële middelen over de brug te komen om via proefprojecten in Tilburg, Eindhoven en Friesland te onderzoeken wat een betere regeling is. Ook moet onderzocht worden of het mogelijk is in de markt het lage btw-tarief van 6 procent te hanteren in plaats van dat van 19 procent. VVD-Kamerlid Stef Blok overweegt dit voorstel te steunen, maar vreest hoge kosten. Maar volgens Van Hijum is dat niet terecht en levert het vooral geld op voor de overheid als meer mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt op deze manier aan het werk komen. Ook moet het zwart werk terugdringen.

Bovendien wijst het CDA-Kamerlid erop dat in de huidige regeling helemaal geen belasting wordt betaald over de diensten van schoonmakers en tuinmannen. Ook worden geen sociale premies betaald, waardoor de huishoudelijke hulpen geen rechten opbouwen voor WW en uitkeringen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dat kan volgens Van Hijum opgelost worden als deze mensen werken via bedrijven die onder het lage belastingtarief vallen.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken zegde toe het verzoek met haar collega Jan Kees de Jager van Financiën te bekijken. Eind dit jaar bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken voor volgend jaar hoopt ze de Tweede Kamer duidelijkheid te kunnen geven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.