Home

Achtergrond 20 reacties

Kamer en Verburg willen concrete aanpak biggensterfte

De varkenssector moet concrete maatregelen nemen tegen biggensterfte. "Die kan en moet omlaag", zei minister Verburg vandaag in de Tweede Kamer.

"Er ligt een belangrijke opgave voor de varkenssector", zei de minister. "Ik wil zichtbare verbetering". De minister zal binnenkort overleggen met de varkenssector en zal de Kamer voor november op de hoogte stellen van de maatregelen. De minister reageerde daarmee op de forse kritiek van de meeste Kamerfracties op de onaanvaardbaar hoge biggensterfte.

Vooral de Partij voor de Dieren reageerde scherp op de cijfers die eerder door Varkens in Nood naar buiten zijn gebracht. Volgens PvdD-Kamerlid Thieme is sprake van een doorgeschoten fokkerij, gericht op een maximaal aantal biggen per zeug ("biggenwerpmachine"), die daardoor te vroeg en zwak worden geboren en daarom eerder sterven. De SP wil onderzocht zien hoe het kan dat de sterftecijfers in Ierland lager zijn. Verburg gaat na wat van de Ieren te leren valt.

Volgens Thieme laten varkenshouders na tijdig de hulp van een dierenarts in te roepen bij zieke varkens. Volgens haar maken zij zich schuldig aan overtreding van de zorgplicht die de Gezondheids- en Welzijnswet Dieren voorschrijft. Verburg bevestigde dat een boer een dierenartsen bij een ziek dier hoort te roepen.

Over het aanbieden van levende dieren voor destructie maakt Verburg afspraken met Rendac over onmiddellijke melding. Een gefilmd incident heeft in de Kamer grote verontwaardiging gewekt. Verburg verklaarde dat de schuldige een sanctie is opgelegd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lisanne

  Hermann, boeren zijn dagelijks bezig met hun bedrijf. Te hoge sterfte is geen misstand, maar een uitdaging om dit naar beneden te brengen. Daar hebben ze geen clubs voor nodig. Het raakt de veehouder zowiso. Dat jullie soort daar zoveel poeha over maken zegt iets over de onkunde die jullie hebben met de sector. Voor een veehouder is het aantal levend geboren biggen belangrijk, dat dat gepaard gaat met hogere sterfte is een vervelend neven effect. De volgende logische stap is, om het hogere aantal levend geboren biggen in leven te houden. Daar ligt de uitdaging. Dat is het rendement verbeteren. Maar met dat soort gedachten willen jullie niet mee, de pvdd en al die andere clubjes hebben maar een doel, en dat is de veehouderij omzeep helpen. De pvdd doet niets aan werkelijk dierenleed, nederland is voor dat soort een luilekkerland waar je op kosten van de staat met niets doen je dag kunt vullen. Enkel ongefundeerd schoppen tegen een groep hard werkende ondernemers die heel goed weten wat er speeld. Rome is niet in een dag gebouwd, en een eventuele hoge biggensterfte is ook niet in een dag over.
  Of haal ik er nu weer iets verkeerds bij.
  Ik hoop dat jullie het eens een keer snappen, maar het is blijkbaar dwijlen met de kraan open.

 • no-profile-image

  Minister

  Ja, ik vindt dat die varkensboeren grote schurken zijn. De koeienboeren daarentegen zijn lieverds. Ik kom dan oorspronkelijk ook van een koeieboer moet u weten daarom weet ik ook niet zoveel over de varkenshouderij en schaar ik mij snel achter Thieme die moet ik ook een beetje te vrind houden (lekker ding, trouwens...) Kan ik mooi als wisselgeld gebruiken als marianne weer over de koeien in de wei begint te zeuren.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  Nou aan de aard en het niveau van de reacties tot nu kan worden afgeleid dat Marianne Thieme het bij het rechte eind heeft!

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  @ herman, Uit uw reactie valt op te maken dat u nog maar weinig verstand heeft van de nederlandse agrarische sector. Wij zijn agrarisch ondernemers die hun dieren met alle liefde en respect behandelen. Ik heb u enkele dagen geleden enkele vragen gestelt en heb daar helaas nog steeds geen reactie op gehad. Maar ik wil deze vragen nog wel een keer herhalen om duidelijk te laten zien dat wij niet een stelletje domme boeren zijn die respectloos met hun dieren omgaan. Ik las in een van uw reacties dat u staat voor dier, mens en millieu. Dat roept bij mij wat vragen op,
  Ik citeer eerst even wat woorden van uw favoriete parij: De pvvd pleit voor een drastische krimp van de veestapel om de lucht-,water en bodemvervuiling door de veehouderij effectief aan te pakken. Nu is mijn vraag aan jullie, hoe past daar de 5x hogere ammoniakuitstoot bij, veel hoger fijnstofpercentage, en alle mest die uitspoeld naar het grondwater? En dan over de mens, eet jij je biologisch/freiland/scharrel ei nog net zo lekker op als je weet dat een MENS hierdoor elke dag wordt blootgesteld aan ammoniak en fijnstof. Nu kunt u makkelijk zeggen dat daar tegen te beschermen is, maar ondanks mijn stofmaskers heb ik nog vaak genoeg piepende longen en jukende ogen. En dan nog over dieren. Waarom stemmen jullie fel tegen de verrijkte kooi of koloniehuisvestiging?? Hier leven de kippen in groepen van 20-60, hebben beschikking over: legnest, stofbad, scharrelmatje, zitstok. En worden bovendien niet blootgesteld aan hun eigen uitwerpselen. En niet geheel onbelangrijk voor jullie Marianne: een veel lagere uitstoot van: Ammoniak, fijnstof en geen uitspoeling van mest naar het grondwater. Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet, hopelijk met goede argumenten.

 • no-profile-image

  gert

  Denk ze dat een dierenarts nog komt voor een ziek biggetje ? Daar moet ze eens een kosten- batenanalyse op los laten .Ze geeft toch al tientallen miljoenen uit aan allerlei twijfelachtige onderzoeken.Ze is gek op onderzoeken door,, wetenschappers''

 • no-profile-image

  Boer

  Wakker dier en varkens in nood zijn bedrijven met maar een doel en dat is geld verdienen.De mensen waar ze op prooien zijn mensen zoals herman en joost die als ze eenmaal een mening hebben er nooit meer van zullen afwijken.Herman en Joost willen koste wat het kost dat mensen geen vlees meer eten.Ook de klimaatmensen zijn er in geslaagd onder Hermans huid te komen en de schrik zit er goed in.Deze mensen zijn zo overtuigt dat ze niet meer de moeite doen om voor zich zelf vast te stellen of iets werkelijk zo is als dat het hun verteld wordt.Is er bijvoorbeels belangrijke informatie weggelaten zoals bij het % biggensterfte.Feit is dat de meeste mensen geen geld zullen geven aan bedrijven zoals wakker dier en varkens in nood als de landbouw meer moeite doet om de juiste informatie naar buiten komen voordat het door extreme partijen van boerenhaters uit de duim gezogen wordt.

 • no-profile-image

  johannes

  Graag wil ik hier ook op reageren. varkens in nood heeft de grote fout gemaakt om het in absolute aantallen te publiceren. ze hadden het in procenten moeten produceren dan kom je op ongeveer 12-13% uit. en vergelijk dit nou eens met biologisch en in de natuur daar ligt de sterfe respectievelijk op 20% en 15% wij doen het nog niet eens zo slecht als varkensboeren. dit is nog geen excuus om niks te doen aan de biggensterfte het streven zal moeten blijven 0% sterfte. Dit is absoluut niet reeel maar moet wel geprobeerd worden om naar die 0% toe te gaan. en wat iedereen hier roept is bij tijd en wijlen klinkklare onzin.
  en @ okidoki meijerij wat jij nu zegt is misschien waar maar dat betekend niet dat wij het goede voorbeeld kunnen geven. in China hebben ze echt wel respect voor de dieren. En waarom worden in USA hele boerderijen geruimd omdat de bank geld wil zien. dus gaan alle dieren naar de slacht om daar nog wat cash te halen.

 • no-profile-image

  H te M

  Van een minister mag toch verwacht worden dat ze snapt dat als er veel biggen dood gaan we er ook minder verkopen, en andersom. Wat denkt ze nu wel eigelijk dat we er niet alles aan doen om biggensterfte zoveel mogelijk te beperken. Bij deze dan een bijscholing; als er minder dood gaan dan kunnen we er meer verkopen, dus verdienen we meer. Deze jeugdjournaal uitleg zal zelfs Verburg toch wel begrijpen. Jammer dat een Minister zo weinig inzicht heeft in onze sector, kom eens wat vaker onder de mensen( dus niet dieractivisten) zou ik zeggen en luister wat er echt speelt.

 • no-profile-image

  down under

  Ik heb vandaag gehoord dat Marianne Thieme opgepakt is wegens dierenmishandeling!! Kan het niet geloven, dus journalisten van Boerderij aan jullie de taak om dit te feriviëren. Wat ik gehoord heb is dat ze beschuldigd wordt van het kaal scheren van haar poes.

 • no-profile-image

  John

  Heel veel sterkte met de politiek daar in Nederland. Waar zijn jullie in hemelsnaam mee bezig... zijn er geen andere belangrijkere zaken?!
  Hoe gaat het met de recessie, heeft iedereen nog een baan, en wat doen jullie aan de griep pandemie??

 • no-profile-image

  Boerin

  De Nederlandse politiek moet eerst hun eigen straatje maar eens schoonvegen, dan hebben ze werk genoeg. Het is een beschamende vertoning wat er elke dag naar buiten komt.

 • no-profile-image

  down under

  Dan kun je nog lang wachten Pluimveehouder, onze herman kan alleen maar zeveren, sorry, zijn geloof prediken zonder dat hij met tegen-argumenten komt die niet buiten de werkelijkheid staan. Kan ie ook niet want dan schiet hij in zijn eigen voet en wordt zo ongeloofwaardig. Ik heb het al eens eerder ge-opperd in een reactie, het uiteindelijke resultaat van zijn visie is dat de mensheid maar beter kan op houden te bestaan immers dan kan de "natuur" verder door evolueren volgens het Darwin principe.

 • no-profile-image

  joost

  Het zijn net kleine stoute jongetjes.
  Nee, hoor wij doen niets verkeerd, echt niet, het zijn die anderen uit het buitenland, die zijn veel slechter, wij zijn alleen een klein beetje stout.

 • no-profile-image

  okidoki meijerij

  We doen het weer is verkeerd.
  De beste boeren ter wereld kunnen het nog niet goed doen.
  Misschien moeten we is een reisje maken over de wereld, laten we beginnen in Africa, daar hebben ze een sterfte van 20% of meer, onder de MENSEN
  In Afganistan idemdito, In Usa worden hele boerderijen geruimd als de resultaten niet goed zijn. In China loopt de stront zo de rivier in en hebben ze nog nooit van dierenwelzijn gehoord.
  In Thailand staan de dieren stijf van de medicijnen enz enz, maar wat doen wij het toch slecht he, EEN BEETJE EERLIJKE WAARDERING VOOR ONZE VOEDSELPRODUCENTEN IN NEDERLAND zou mooi op zijn plaats zijn, beter dan met je kop in het zand vanachter de geraniums hardwerkende mensen de meest domme opmerkingen toe roepen

 • no-profile-image

  gert

  Gaat Verburg ook subsidie geven op dierenartsenbezoek,de minima klagen ook al dat de dierenarts zo duur is als de hond of kat ziek is en niet meer is te betalen,hebben die ook een zorgplicht?

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Lisanne: Ook jij begaat de doorzichtige fout, bij gebrek aan argumenten, er dingen bij te halen die totaal niets met de zaak te maken hebben. In dit geval haal je de seksuele geaardheid van Gerda Verburg er bij? Is er nou werkelijk niemand onder jullie die gewoon eens de hand in eigen boezem wil steken en eens wil gaan nadenken over de vraag of er misschien dan toch fundamenteel iets mis is met de manier waarop jullie met dieren omgaan? Is er nou nooit enige twijfel bij jullie aanwezig? Zijn jullie nou werkelijk zo afgestompt dat je niet eens wilt praten over mogelijke misstanden. Is jullie manier om met dieren om te gaan boven elke twijfel en discussie verheven? Hebben al die honderdduizenden mensen die op de PvdD stemmen, donateur zijn van Wakker Dier, Varkens in Nood, Milieudefensie, Greenpeace en weet ik wat, een kronkel in hun hersenen. Is er dan helemaal geen zelfreinigend vermogen aanwezig in jullie sector? Begrijpen jullie dan niet dat er mensen zijn die het niet kunnen hebben dat dieren als dingen worden behandeld in plaats als levende wezens met gevoel, angsten, stress en pijn? Triest!

 • no-profile-image

  mark

  Van Thieme is bekend dat ze niet te snugger is, maar dat echte politieke partijen daar dan weer achteraan huppelen geeft weer eens aan wat het niveau van de Nederlandse politiek is.
  Iemand zet een klein filmpje op internet en 150 man hoeft weer een paar weken niet over echte problemen te praten.
  Ik stel voor dat de salarissen tweede kamerleden omhoog gaan en dat we mensen mét een opleiding proberen te strikken voor deze banen. Kan dit zooitje ongeregeld gewoon gebruik maken van het wachtgeld tot hun AOW (hebben ze goed geregeld voor zichzelf trouwens).

 • no-profile-image

  Stefan

  Herman en joost zijn mannekes die niets kunnen presteren, die waarschijnlijk heel weinig lef hebben. Het zijn van die bange wezeltypes die thuis ook niets te vertellen hebben. Eigenlijk zijn ze jaloers op die veehouders die stoere mannen en vrouwen die hard kunnen werken, die beslissen over investeringen van miljoenen euro's, die echt iets hebben opgebouwd. Herman en joost maken hun dagen in een vast patroon, hebben hun vakantie en maandelijks een vast salaris.
  Daar zit geen uitdaging meer in, en thuis zal er ook wel geen uitdaging meer zijn. Daarom zijn die zielige mannetjes te vinden op deze site, hier kunnen ze vanachter hun beeldscherm even lekker uitrazen.
  Nou, van mij mogen jullie en al die andere freaks evenzo. Ik sta 's morgens op en pluk de dag.

 • no-profile-image

  r

  Het moet niet gekker worden. Nog effe en de minister gaat zeker ook bepalen hoe hard onze varkens moeten groeien en dat een koe maximaal 9000 liter melk mag geven. echt een zwakke minister hebben wij

 • no-profile-image

  Lisanne

  Heren en dames uit de veehouderij, laat het maar waaien. Er zal altijd wel een stok zijn om met te slaan. Laat die lesbo toch fijn een onderzoek instellen, trek je niets aan aan van al dat negatieve, hoe tenenkrommend het ook is. Het zijn maar een handvol mensen die op deze site tegen de landbouw ageren. Vaak 1 persoon onder meerdere namen. Zo proberen ze julie op stang te jagen.
  Negeren helpt echt het beste.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.