Home

Achtergrond 294 x bekeken 3 reacties

Kalversector blijft lobbyen tegen ontkoppeling

De Nederlandse Vereniging van Kalverhouders afdeling Midden-Nederland heeft een brief gestuurd naar de Tweede Kamer waarin nog eens wordt gewezen op de gevaren van een snelle ontkoppeling van de slachtpremies.

Volgens de briefschrijvers dreigt er een enorme concurrentievervalsing tussen de kalverhouders. Kalverhouders die de dieren zwaarder dan 185 kilo leverden kregen in het verleden geen slachtpremie. In de nieuwe situatie zullen ze ook geen toeslagrechten ontvangen. Ook ontstaat er verschil in toeslagrechten tussen bedrijven die drie of vier koppels in de referentiejaren hebben gemest.

Voorzitter Bert Loseman stelt dat de briefschrijvers precies het standpunt van LTO hebben verwoord. "Wij pleiten voor oplossingen voor die knelgevallen. Tot nog toe is dat nog niet voor elkaar."

Ook Henny Swinkels van de VanDriegroup is het met de briefschrijvers eens. "Er dreigt ook concurrentievervalsing op Europese schaal. Er is geen reden voor Nederland nu al te ontkoppelen. Het zou tegelijk in heel Europa moeten gebeuren. Er ontstaat nu concurrentievervalsing en een aantal vleeskalverbedrijven wordt in hun bestaan bedreigd."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frank

  Ah Okay, omdat de premie in Frankrijk constanter (is niet eens waar trouwens) is, moeten we hem in Nederland maar helemaal niet ontkoppelen.

  Nee doe dan maar een iets minder constante INKOMENSSTEUN (zo heet de premie eigenlijk).

  De Afspraak was: ontkoppelen als Frankrijk dit ook doet.

  Dit is gebeurd. Dat de integraties er tegen strijden is logisch, dat mensen die er helemaal niet voor in aanmerking komen of kwamen, nu ook mee willen liften is opportunistisch maar niet terecht.

  Mvg

 • no-profile-image

  Frank

  De premie (eigenlijk heet het inkomenssteun voor boeren) had in 2001 ontkoppeld moeten worden (dat was het doel). Sommige landen hebben dit gedaan, dat oa Nederland dit niet deed is de echte concurrentievervalsing. De heer loseman (doet altijd zijn best voor de integraties, eh sector) en de heer Swinkels (ook altijd begaan met de integraties, eh "sector") zijn terecht bang voor concurrentievervalsing. Helaas is dit al 8 jaar een feit. Snel ontkoppelen om deze vervalsing tegen te gaan! De heer Swinkels heeft altijd gesteld dat alleen ontkoppeld moest worden als Frankrijk dit ook deed, gelukkig voor hem heeft Frankrijk dit gedaan en is er geen reden meer om niet te ontkoppelen

 • no-profile-image

  Vrije Kalverhouder

  Ontkoppeling zorgt voor Nederland voor een nadelige concurrentievervalsing. De situatie in de andere kalverlanden Frankrijk en Belgie is als volgt. Belgie ontkoppelt voorlopig niet. Frankrijk ontkoppelt maar hier is de situatie anders dan in Nederland. In Frankrijk krijg je premie per mestdag, in Nederland per afgeleverd kalf. De premie in Frankrijk is dus veel constanter. In Nederland zijn daarintegen de verschillen tussen bedrijven erg groot. Dit zal voor veel onrust in de sector zorgen. Onrust die voorkomen kan worden wanneer, in de lijn met Belgie, niet ontkoppelt wordt!

Of registreer je om te kunnen reageren.