Home

Achtergrond

Kadaffi beledigt Italiaanse gastheren

Op de laatste dag van zijn staatsbezoek aan Italië heeft de Libische leider Muammar Kadaffi voor opschudding gezorgd.

De flamboyante en omstreden kolonel kwam gisteren niet opdagen voor een ontmoeting in de Kamer van Afgevaardigden van het Italiaanse parlement. De bijeenkomst met kamervoorzitter Gianfranco Fini en andere politici zou om half vijf beginnen, maar twee uur later was Kadaffi nog altijd niet gearriveerd. Een zichtbaar woedende Fini besloot daarop het bezoek officieel te annuleren. Fini kreeg applaus van de andere wachtende aanwezigen. De Libische ambassade verklaarde later de afwezigheid van Kadaffi met het traditionele wekelijkse vrijdagsgebed voor moslims.

Kadaffi veroorzaakte al eerder ophef tijdens zijn driedaagse bezoek. Zo zei hij tijdens een toespraak dat hij alle politieke partijen in Italië zou verbieden als het aan hem lag.

Kadaffi sprak gisteren eerder tijdens een bijeenkomst met circa duizend vrouwen in Rome. Daar leidden uitspraken over Europese vrouwen tot boegeroep. Zo zei hij dat vrouwen in Europa gedwongen zijn te werken als mannen, alleen te reizen en in hotels te slapen. Dat is een aanval op hun aard, zei Kadaffi.

Ook hekelde hij de vrouwonvriendelijke opstelling in de Arabische wereld. Dat leidde wel tot bijval in de zaal. "De vrouw is in de Arabische regio niet meer dan een meubelstuk'', aldus Kadaffi tegen zijn toehoorders. "We hebben een vrouwelijke revolutie nodig.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.