Home

Achtergrond 298 x bekeken 12 reacties

Kabinet voelt niets voor verbod pelsdierhouderij

Het kabinet ziet niets in een verbod op de pelsdierhouderij. ”We zetten in op verbetering van het dierenwelzijn, niet op een verbod.”

Dat stelde minister Gerda Verburg (LNV) woensdag in de Tweede Kamer. Een meerderheid van de Kamer wil wel een verbod, omdat dieren niet gehouden zouden moeten worden voor alleen hun pels.

SP en PvdA leggen de laatste hand aan het wetsvoorstel dat het houden van nertsen verbiedt. Verburg vindt dit verbod verder gaan dan de eerdere verboden op het fokken van chinchilla’s en vossen. ”Volgens onderzoekers kunnen vos en chinchilla niet op een diervriendelijke manier worden gehouden. Bij de nertsen kan dat wel.”

Veel partijen in de Kamer zien dat anders. De PVV schaarde zich na lang aarzelen toch achter een verbod op het houden van nertsen omdat dit roofdier in de natuur water en een territorium nodig heeft. In een kooi wordt zo’n dier nooit gelukkig, is daarbij de gedachte. Tegenstanders van het verbod denken dat de fokkers zullen uitwijken naar het buitenland.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wat een eikel

  Gelukkig zijn er nog mensen met verstand. Het kan gewoon niet zo zijn dat je nersten verbied en aan de andere kant bont wel toestaat in Nederland. Dan krijg je gewoon een verplaatsing en daar schiet niemand mee op. Het welzijn en milieu zijn dat niet meer te controleren. Zelfs dombos zoals freekie snappen dit niet.

 • no-profile-image

  vis

  Dan moeten de visindustrie ook maar weg en we beginnen in Urk. Alleen maar van die vieze vis met grondsmaak bah ! En als je dan dan toch moet gaan ga dan even langs in Urk, ze kunnen daar wel wat nieuw bloed gebruiken. Blijkbaar wordt je van teveel inteelt je grip op realiteit helemaal kwijt

 • no-profile-image

  Gert Jan

  Het Nederlandse volk is tegen dierenmishandeling. De regering vindt alles best als de kassa maar rinkelt. De regering luistert opnieuw niet naar het volk. Laat de fokkers naar het buitenland gaan. Een goede behandeling van het dier levert een mooie pels op. Ze zullen om deze reden wel tot het besef komen dat ze voor dieren moeten zorgen en ook in China. Het zijn pure drogredenen om door te gaan met de mishandelingen. We hebben bont niet nodig.

 • no-profile-image

  hj bosman

  Een wijs besluit van het kabinet, doen ze dit niet, dan worden ook andere bedrijfstakken met sluiting bedreigd.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Jawel Gert Jan, bont hebben wel nodig. Mensen in dit land zijn nu nog vrij om te dragen en te eten wat ze zelf appriciëren.
  Het verbieden zal niet de oplossing bieden die u en uw medestanders zo graag willen, de productie zal zich naar het buitenland verplaatsen en dan naar die gebieden waar men de eerste honderd jaar niet zal nadenken over diervriendelijk huisvesten. In feite bereik je met een verbod het tegengestelde, het aantal dieren dat nu volgens wettelijke en wetenschappelijk vastgestelde normen verantwoord wordt gehouden, zal straks onder veel slechtere omstandigheden worden gehouden. En weer een stukje controle op houderij van dieren en weer een stukje werkgelegenheid verdwijnt uit ons land. Welke sectoren gaan volgen om de gretigheid van de antilandbouwlobby te bevredigen. Kabinet en Eerste Kamer, houdt uw poot stijf. We bevinden ons op een glijdende schaal in dit land als niet de feiten en de rede, maar de emotie regeert. Willekeur, rechteloosheid en dictatoriaal bestuur staan op de loer.

 • no-profile-image

  freek

  als alle groene puntmutsen mij willen zien ik land op schiphol aanstaande woensdag neem je kruisje mee laat me weten en ik zal een paar bonte tepelwarmers voor jullie meenemen van 100% possum zal leuk staan met geiten wollen g-string ruilen we voor een rookworst

 • no-profile-image

  Hendrik Jan

  De nertsenhouderij werkt met bijna uitsluitend Poolse werknemers. Wij hebben daarom ook nog eens de last van deze mensen die vaak overlast veroorzaken door dronkenschap en slecht rijden. De smoes van het bieden van werkgelegenheid gaat niet op. Het houden van nertsen is niet humaan. Nu al zitten er nertsenfokkers in China. Ze behalen winst doordat ze de dieren verzorgen als in Nederland (en beter, omdat daar wel ruimte voldoende is) en weten dat een goede verzorging een mooiere vacht en gezondere dieren oplevert. Dus die dreiging om naar het buitenland te vertrekken slaat nergens op. De nertsenbedrijven stinken gruwelijk. In het dichtbevolkte Nederland is dat a-sociaal. Er zijn gewoon geen voordelen aan het fokken van nertsen in ons land. Waarom zo lang wachten met vertrekken? Ga...ga vandaag nog weg en kom nooit meer terug. We kunnen de branche en de mentaliteit missen als kiespijn.

 • no-profile-image

  freek

  yes, een overwinning??
  laten we er allemaal blij om zijn voor dat de groene puntmutsen brigade begint te preken

 • no-profile-image

  Thinker

  Voorjaar 2009... massaal komen de grootstedelingen weer naar De Veluwe.. Hun gedrag, lijkend op dat van losgelaten kooidieren, verstoort de mooie natuur. Wat gaan we doen? De flats verbieden?
  Laten we de discussie eens in de basis voeren en niet de boeren constant verwijten en het leven ondraagbaar maken.

 • no-profile-image

  Drentinus

  Drie punten:
  -Nederland heeft de diervriendelijkste pelsdierhouderij.
  -Bont word al gedragen sinds de mens uit de mensaap is geevolueerd, het is dus ook onderdeel van onze cultuur.
  -Hier de houderij verbieden, dan verplaatst de houderij zich naar landen met nauwelijks diervriendelijkheid.
  - De pelshouderij zorgt voor inkomen en werkgelegenheid, en dus ook in een recessie!

  En ga je het dragen van bont verbieden, ga je dan ook buitenlandse bontdragers bij de grens staande houden en bekeuren?
  Of is het alleen maar leuker om iets te doen wat niet mag en kopen ze het bont gewoon in het buitenland?

  @ANONIEMEGIE ..is die freek
  Blijkbaar voelt u zich aangesproken als "Groene Puntmuts" maar hebt u niet het fatsoen om hier met een goede reactie op te komen, en legt u nog meer de zwakte en onbeschaafdheid van de bioterroristen bloot. Het zelfde soort bioterroristen breekt in op democratisch toegestane pelsdierhouderijen en laat daar GEDOMESTICEERDE Amerikaanse pelsdieren "vrij" in een omgeving waar die zich niet kan handhaven en niet kan overleven of zelfs de kleinere Europese pelsdieren aanvalt en verdrijft of uithongert door diens voedsel op te eten.

  @GERT JAN
  Wat versta je onder "Het volk", die paar schreeuwende dierenpartij-terroristen?
  "Als de kassa maar rinkelt", ja we zitten in een crisis hé!
  En denk je nou echt dan onze regering of Europa voor de dieren in China kan gaan zorgen?! Whahaha.

 • no-profile-image

  freek

  Waar moet ik die rookworst uit het raampje gooien jeroen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Freek, lijkt me wel prikken zo´n geitenwollen g string:)
  Kan je ook een rookworst voor mij meenemen, lekker. Zijn toch van die dingen, waar je naar kan verlangen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.