Home

Achtergrond 284 x bekeken

KCB: 2009 is overgangsjaar in aanpassing handelsnorm

Het Kwaliteits ControleBureau (KCB) verwacht dat op 1 juli de nieuwe handelsnormen voor een aantal producten nog niet vast staan.

Deze week starten Productschap Tuinbouw (PT) en KCB met promotie om de uitwerking van de nieuwe Europese regels per 1 juli duidelijk te maken. Tot nog toe tastten handel en teelt nog in het duister over een aantal uitwerkingen.

Voor 26 groente- en fruitproducten (onder meer voor komkommer, broccoli en paprika) verdwijnen de Europese handelsnormen. De vervangende algemene normen leiden soms juist tot een aanscherping van de regels, waardoor het tegen de bedoeling van de versoepeling ingaat. "We hebben niet de illusie dat alles vanaf 1 juli alles helemaal duidelijk is. Op de punten waar één en ander niet duidelijk is, blijven we werken op de oude manier", zegt technisch directeur van KCB Jean Krombach.

Volgens handelskoepel FrugiVenta hebben PT en KCB contact gehad met Duitse inspectiediensten om overeenstemming te krijgen over de interpretatie. KCB verwacht dat het nieuwe stelsel niet tot minder controle leidt.

Of registreer je om te kunnen reageren.