Home

Achtergrond 163 x bekeken

Italianen naar de stembus

Meer dan 50 miljoen Italianen zijn opgeroepen zondag en maandag hun stem uit te brengen bij drie referenda over de complexe kieswet.

Daarnaast worden in circa honderd gemeentes, zoals Florence, Bologna en Padua, nieuwe burgemeesters gekozen. Ook kiest een deel van Italië nieuwe presidenten van de provincies.


De initiatiefnemers van de referenda willen onder meer de grote partijen een voordeel geven bij de zetelverdeling. Ook moet er een kiesdrempel komen van 4 procent in de Kamer en 8 procent in de Senaat die (te) kleine partijen moet weren.


Dat moet de politieke versplintering tegengaan in Italië, waar tientallen partijen, partijtjes, coalities en kiesverenigingen meedingen naar de gunst van de kiezer. Dat heeft in Italië de afgelopen decennia tot veel politieke instabiliteit geleid. Sommige van de tientallen kabinetten sinds de Tweede Wereldoorlog regeerden maar enkele dagen.


De initiatiefnemers van de referenda streven naar een tweepartijenstelsel naar Amerikaanse voorbeeld. Vooral kleine partijen verzetten zich daartegen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.