Home

Achtergrond

Irritatie België handelswijze Nederlandse groenteafzet

De Nederlandse teelt en handel zijn verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de prijsdruk op de glasgroentemarkt, denken Belgische telers.

Volgens Jos van Dessel, commercieel directeur van de Mechelse veilingen, zorgt de schaalvergroting op teeltbedrijven voor een spiraal naar lagere prijzen. "Grote bedrijven met wkk hebben de mogelijkheid voor lagere prijzen te leveren. Als energieverkoop zo belangrijk is, delf je als teler je eigen graf. Het zijn vaak grote bedrijven en je kunt je afvragen of er ruimte is op de markt voor het product." Daarmee wijst hij vooral naar Nederlandse bedrijven.

Tegelijk zorgt de Nederlandse handel voor prijsdruk. Recent beschuldigde de Belgische Boerenbond Nederlandse afzetpartijen van dumping op de Duitse markt. Volgens Van Dessel is die irritatie er nog altijd in België. "We weten hoe de Nederlandse handel werkt. Zij kijken alleen maar of ze hun product kwijt kunnen." Van Dessel erkent dat wisselkoersen en recessie het negatieve sentiment op de markt versterken. Belgische prijzen liggen wel hoger dan in Nederland, stelt hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.