Home

Achtergrond

Interpolis meldt vorstschade aardappelen

Verzekeraar Interpolis heeft 31 meldingen gekregen van schade in aardappelen door vorst.

De meldingen komen uit Oost-Groningen en Oost-Drente. Op sommige plekken is het aardappelloof tot de grond toe afgevroren.

De schade is ontstaan op zaterdag 6 juni, toen het in de vroege ochtend heeft gevroren. Interpolis is gisteren begonnen met de taxatie. De vorstschade is erg plaatselijk, zegt Henk Bulle, coördinator vorstschade bij Interpolis.

“Vooral op de laagste plekken zijn aardappelen beschadigd. Op sommige plekken is al het loof afgestorven. Op ander percelen zie je banen in het gewas waar alleen de bovenste blaadjes zijn afgeschroeid. De schade is vooral opgetreden in zetmeelaardappelen, maar ook in enkele pootgoedpercelen. De aardappelen groeien weer verder dankzij het vochtige weer. Maar op sommige plekken zijn de telers zeker 40 procent van de aardappelopbrengst kwijt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.