Home

Achtergrond

Inspectie: te weinig medische hulp bij ramp

Medische hulpdiensten kunnen een grote ramp niet aan.

In geen enkele regio in Nederland zijn er in zo'n geval genoeg medici beschikbaar. Vooral 's nachts zijn er bovendien te weinig ambulances om zwaargewonden snel naar ziekenhuizen te vervoeren.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. Geen enkele regio kan op medisch gebied zelfstandig een grote ramp behappen. De samenwerking tussen regio's schiet bovendien tekort. Sommige regio's hebben geen afspraken met omringende gebieden over het verlenen van bijstand. Ook werkt bijna niemand met een systeem om een actueel overzicht bij te houden van alle slachtoffers.

De geneeskundige hulpdiensten (GHOR) zijn onderverdeeld in 25 regio's. Slechts zes daarvan hebben genoeg ambulances om 's nachts in het eerste uur na een ramp 25 zwaargewonden te vervoeren. Andere regio's hebben daar vele uren voor nodig, waardoor de kans op overlijden flink toeneemt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.