Home

Achtergrond 206 x bekeken

'Innovaties sneller in praktijk dankzij KodA'

Met het vierjarige project KodA (Kennis op de Akker) is samenwerking in de keten op een hoger niveau gebracht.

Hierdoor kunnen innovaties makkelijker worden geïmplementeerd in de praktijk. Dat zegt de projectleider Henny van Gurp.

KodA is vandaag afgesloten op de Open Dag van coöperatie CZAV en proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat. KodA ging vier jaar geleden van start. Toenmalig landbouwminister Cees Veerman uitte zijn onvrede over de vele innovatieve plannen die maar op de plank bleven liggen bij onder meer Wageningen UR. Het bedrijfsleven investeerde zelf 4 miljoen euro in onderzoek en kennisuitwisseling. Het ministerie van LNV verzorgde onderzoek naar knelpunten.

"Inmiddels weten partijen in de keten elkaar te vinden. Ze gaan verder met de systematiek, zoals het werken in studiegroepen, nu KodA is afgerond." Het systeem krijgt een vervolg in de paddenstoelensector. Ook komt er een vervolg voor de akkerbouw. LNV wil 6 miljoen euro investeren in precisielandbouw, vertelt Van Gurp.

Van de tachtig projectaanvragen binnen KodA zijn er 76 sectorbreed tot uitvoering gebracht. Kwaliteit- en opbrengstverhoging waren veelal de hoofddoelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.