Home

Achtergrond 171 x bekeken

Inkomensdaling in VS drukt koersen toeleveranciers

Boeren leveren volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw dit jaar financieel meer in dan verwacht.

Hierdoor daalden de aandelenkoersen van toeleverende bedrijven zoals trekkerfabrikanten en producenten van mest, zaaizaad en gewasbeschermingsmiddelen. Vanwege gebrekkig consumentenvertrouwen daalden ook de koersen van de meeste voedingsconcerns. De opmerkelijke winnaars in de AgD-index deze week zijn de Franse zuivelconcerns Bongrain en Danone, die beiden niet gespecificeerde steun kregen toegezegd van de overheid.

De Zwitserse bank UBS verhoogde ook haar verwachtingen voor Danone omdat het Franse zuivelconcern zijn omzet ondanks de crisis op peil houdt en goede lange termijnvooruitzichten heeft. Danone is volgens dagblad La Nacion geïnteresseerd in La Serenisima, de grootste Argentijnse zuivelproducent. Het Franse zuivelconcern Entremont waarschuwde dat het zijn leveranciers nauwelijks kan betalen. Omdat het bedrijf 40 procent van de productie als boter of melkpoeder exporteert, lijdt het onder de teruggevallen vraag op exportmarkten. De Ierse zuivelonderneming Kerry maakte bekend dat in het Verenigd Koninkrijk weer groei wordt gerealiseerd maar zag het aandeel op weekbasis toch 3,8 procent dalen.

Smithfield Foods rapporteerde een kwartaalverlies van 56,4 miljoen euro. Consumenten kopen minder vlees terwijl landen als China en Rusland in verband met de Mexicaanse griep de grens deels sloten voor Amerikaans varkensvlees. Concurrent Tyson Foods verklaarde aan analisten van de bank Barclays in New York dat het bedrijf dit jaar weer winst gaat maken, waardoor Tyson anders dan Smithfield goed presteerde op de beurs. De schuldenlast is teruggebracht, terwijl het bedrijf denkt te profiteren van zijn extra focus op pluimveevlees. Dit is goedkoper dan rundvlees en daarom gewild tijdens de recessie.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.