Home

Achtergrond 194 x bekeken

'Indringend boek van militair in Uruzgan'

Het boek van majoor Niels Roelen is indringend en geeft een realistisch beeld van hoe militairen hun uitzending ervaren.

Met die woorden reageerde het ministerie van Defensie woensdag op het boek dat de militair schreef over zijn ervaringen in Uruzgan in 2007. In het boek staat dat Roelen bewust heeft overwogen om een Afghaan als menselijk schild te gebruiken. Iets wat in het oorlogsrecht verboden is. Het was de enige oplossing die hij had als het fout zou gaan en hij wist dat het niet mocht.

Het bleek achteraf niet nodig, maar het was een van de dingen waar hij lang mee heeft gezeten, vertelde hij woensdagavond in het televisieprogramma Knevel & Van den Brink. ,, Ik hoop dat ik een goed mens ben. Ik ben ook altijd iemand geweest van eer en principes'', zei hij. Maar hij realiseerde zich ook dat hij verantwoordelijk was voor de mensen die hij bij zich had. Roelen zei geschrokken te zijn van het feit dat ook hij een punt kon bereiken waarop hij dacht: principes, waar kom ik daar mee?

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.