Home

Achtergrond 179 x bekeken

India wil praten over vrijhandelsakkoord

De nieuwe regering van India staat klaar om de onderhandelingen over een nieuw internationaal vrijhandelsakkoord te hervatten.

Dat zei de Indiase minister van Handel, Anand Sharma, vandaag in de Britse zakenkrant Financial Times.

Vorig jaar juli mislukte een ultieme poging om een nieuw handelsakkoord te sluiten binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO), vooral omdat de Verenigde Staten en India het niet eens konden worden over de mate waarin boeren in ontwikkelingslanden beschermd mogen worden tegen een onverwachte toename van de import van landbouwgoederen.

Volgens Sharma bieden de nieuwe voorstellen die de WTO eind vorig jaar ontwierp, een goede basis om verder te onderhandelen. "We moeten het proces reanimeren, we moeten niet alles opnieuw gaan uitvinden'', aldus de nieuwe minister.

De nieuwe handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten, Ron Kirk, toonde zich vorige week na een eerste ontmoeting met Sharma ook hoopvol over de succesvolle afronding van de onderhandelingen. Door de recessie en de oplopende werkloosheid neemt de druk op de Amerikaanse regering om de eigen economie te beschermen tegen buitenlandse concurrentie echter steeds meer toe. Verschillende belangengroepen uit de dienstensector en de industrie hebben de regering al opgeroepen om de nieuwe voorstellen van de WTO te verwerpen.

WTO-topman Pascal Lamy liet vorige maand bij een bezoek aan Nederland weten dat hij verwacht dat de onderhandelingen, die in 2001 in de Qatarese hoofdstad Doha begonnen, volgend jaar kunnen worden afgerond. Het zogenoemde Doha-akkoord moet de internationale markten verder openbreken om vooral ontwikkelingslanden een betere positie te geven in de wereldhandel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.