Home

Achtergrond 570 x bekeken

Import van Deense biggen verviervoudigd

De biggenimport uit Denemarken is over de eerste 23 weken van dit jaar ruimschoots verviervoudigd. De totale biggen­import over dezelfde periode is bijna verdrievoudigd.

Dat blijkt uit gegevens van het Productschap Vee en Vlees. In totaal werden er in 2008 12.097 biggen geïmporteerd en in 2009 35.096 biggen. Over dezelfde periode bedroeg de biggenexport in 2008 2,13 miljoen en in 2009 2,50 miljoen. Er is sinds begin dit jaar in de varkenssector veel belangstelling voor biggen van Deense herkomst. De biggen afkomstig uit het fokprogramma van Danbred hebben een Duroc-beer als vader en zijn als vleesvarken gewild bij de Duitse slachterijen.

Volgens importeur Jos Gommers uit Nederweert zijn het vooral grote Nederlandse mesters die met biggen van Deense herkomst aan de slag willen. Een belangrijke reden voor de vraag naar Deense biggen ligt in de technische resultaten die ermee gehaald zouden worden.
”Een groei van 1.000 gram per dag is zonder meer haalbaar. De Deense genetica is op dat punt verder dan de Nederlandse.” Volgens hem neemt de vraag op het ogenblik iets af, omdat het prijsverschil met Nederlandse biggen toeneemt.

Sectorvoorzitter varkenshandel Cees Oostrom van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee ziet de huidige ontwikkeling met opgetrokken wenkbrauwen aan. "We zijn bezig om de afzet van Nederlandse biggen naar Duitsland te laten groeien. Het zal op de Duitsers toch wat vreemd overkomen als we nu in eigen land ineens volop met de producten van de concurrent gaan werken." Hij acht de kans niet gering dat de belangstelling voor Deense biggen weer zal afnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.