Home

Achtergrond

IJsland: akkoord over schuld Icesave

IJsland heeft met Nederland en Groot-Brittannië een akkoord bereikt over het terugbetalen van de tegoeden van spaarders bij internetspaarbank Icesave. Dat heeft de IJslandse premier Johanna Sigurdardottir bekendgemaakt.

Icesave was onderdeel van Landsbanki, een van de grootste IJslandse banken die vorig jaar oktober omviel als gevolg van de wereldwijde financiële crisis. Spaarders uit Nederland en Groot-Brittannië hebben nog voor 5,3 miljard dollar (3,8 miljard euro) aan spaartegoeden uitstaan bij Icesave.


Volgens de IJslandse premier wordt de schuld omgezet in een lening die wordt terugbetaald met een rente van 5,5 procent.


De gemeente Rotterdam is ontsnapt aan een miljoenenstrop, nadat de regionale vervoerder RET vorig jaar 125 miljoen euro had ondergebracht bij drie IJslandse banken die later zijn omgevallen. RET-directeur Pedro Peters zegt in NRC Handelsblad dat zware verliezen door stom toeval zijn voorkomen. ,,De termijnen liepen net af; we hebben geen vooruitziende blik gehad.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.