Home

Achtergrond 161 x bekeken

IJsdeeltjes verlichten nachtelijke hemel

Deze maand zijn al op zeker vier dagen zogenoemde lichtende nachtwolken waargenomen op verscheidene plaatsen in Nederland.

Dat meldde het KNMI vandaag. Het weerinstituut sluit niet uit dat het vrij zeldzame verschijnsel de komende weken vaker te zien zal zijn aan de noordelijke hemel, al zijn voorspellingen onmogelijk te maken.

Lichtende nachtwolken bestaan uit zeer kleine deeltjes, afkomstig van bijvoorbeeld meteorieten, op een hoogte van 80 tot 85 kilometer. Dat is veel hoger dan gewone wolken, die tot maximaal 20 kilometer in de atmosfeer komen. Het kan daar zo koud worden dat zich een laagje ijs kan afzetten. Daardoor kan het zonlicht tot enige tijd na zonsondergang worden weerkaatst, zodat de wolken zilverachtig oplichten in het donker.

Door de hoge windsnelheden in de hoge atmosfeer krijgen de wolken een zeer turbulent aanzien met golven en ribbels, aldus het KNMI. Lichtende nachtwolken zijn vrij zeldzaam en komen zeer onregelmatig voor. Soms zijn ze meerdere keren per maand zichtbaar maar veel zomers gaan voorbij zonder lichtende nachtwolken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.