Home

Achtergrond

IGC: tarweproductie op 652 miljoen ton

De wereld produceert volgend seizoen 652 miljoen ton tarwe. Dat is 35 miljoen ton minder dan dit seizoen 2008/2009, verwacht het International Grains Council (IGC).

Het marktbureau heeft een nieuwe graanprognose gepubliceerd. Eind april verwachtte het IGC een tarweoogst van 651 miljoen ton. Dat is nu met 1 miljoen ton verhoogd. De tarweproductie in Rusland, China en Noord-Afrika valt in 2009/2010 hoger uit dan eerder werd verwacht, vanwege de goede weersomstandigheden.

De productiestijging in deze landen compenseert de verwachte productiedaling in andere gebieden. In de VS heeft regen de inzaai van zomertarwe bemoeilijkt. In Zuid- en Oost-Europa heeft droogte schade toegebracht aan de tarwepercelen. In Argentinië heeft de tarwe ook last van de droogte.

Het tarweverbruik komt volgens het IGC uit op 643 miljoen ton. Dit seizoen is dat 645 miljoen ton. Er wordt meer tarwe verbruikt als vervanging voor mais, dat krapper beschikbaar wordt.

Doordat de tarweproductie hoger uitvalt dan het verbruik, verwacht het IGC dat de wereldwijde voorraden toenemen van 158 miljoen ton dit seizoen naar 167 miljoen ton in 2009/2010.

Of registreer je om te kunnen reageren.