Home

Achtergrond

Hulp Egypte blijft ondanks ruimen varkens

Het kabinet is niet van plan de ontwikkelingsrelatie met Egypte te verbreken, omdat in het land varkens massaal en op brute wijze zijn afgeslacht.

Dat gebeurde naar aanleiding van de Mexicaanse griep, die gerelateerd is aan de varkensgriep. Nederland keurt dit af maar de hulp kan juist bijdragen aan een grotere bewustwording op het gebied van dierenwelzijn. Dat hebben de ministers Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking), Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Gerda Verburg (Landbouw) vandaag geschreven in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren en de PVV. De dierenpartij vond de Nederlandse hulp aan het Noord-Afrikaanse land, in 2008 nog 12,5 miljoen euro, voortaan onwenselijk.

De fracties waren geschokt over de slachtwijzen, waarover media berichtten. Varkens werden met ijzeren staven geslagen, met messen gestoken of met chemicaliën overgoten en levend op een kar afgevoerd. De PvdD riep het publiek ook op Egypte als vakantieland te mijden.

De ministers weten niet op welke schaal de slachtingen plaatsvonden en of het nog steeds gebeurt. Ze wijzen erop dat de Egyptische overheid afstand heeft genomen van de praktijken en de slachting nu controleert. De slachting van honderdduizenden varkens gebeurde uit voorzorg, hoewel dat volgens de Wereldgezondheidszorgorganisatie WHO niet nodig was. De ministers wijzen ook op de afspraken van de Internationale Diergezondheidsorganisatie OIE, waarvan ook Egypte lid is.

Hoewel de Nederlandse hulp niet gericht is op de landbouwsector, wordt in een klein aantal projecten wel aandacht besteed aan de bevordering van dierenwelzijn. Ook zet Nederland samen met de EU in op een dialoog met de Egyptische regering over landbouw en visserij.

De fracties vielen ook over de antisemitische uitspraken van de Egyptische moslimleider sjeik Ahmed Ali Othman. Hij legde een verband tussen varkens en joden. Volgens de ministers heeft de Egyptische onderminister van Religieuze Zaken hier al krachtig afstand van genomen en een onderzoek naar de uitingen ingesteld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.