Home

Achtergrond 218 x bekeken 1 reactie

'Honderdjarig RIVM is toonaangevend'

Of het nou gaat om het vaststellen van Mexicaanse griep, of het meten van luchtverontreiniging en het organiseren van bevolkingsonderzoeken: Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is er verantwoordelijk voor. Honderd jaar geleden werd het instituut opgericht. Koningin Beatrix komt het jubileum woensdag op het hoofdkantoor in Bilthoven vieren.

,,Toonaangevend in de wereld'' zegt huidig directeur-generaal dr. Marc Sprenger over het belang van zijn organisatie. Van de 1500 medewerkers zijn er volgens hem twintig hoogleraar aan een universiteit. ,,En er komen veel gezaghebbende wetenschappelijke publicaties bij ons instituut vandaan die wereldwijd meetellen.''


De voorloper van het RIVM werd honderd jaar geleden opgericht in een tijd dat veel Nederlanders in krotten woonden, en mensen bij bosjes stierven aan ziekten als cholera en typhus. ,,Ongeveer 40 procent van de bevolking had toegang tot leidingwater'' vertelt Sprenger. ,,En zestig procent dus niet. Mensen haalden water uit grachten en vaarten, waarop ook afvalwater werd geloosd. En al had je leidingwater: ook de kwaliteit daarvan was verschrikkelijk.''


De overheid begon te snappen dat het iets aan de leefomstandigheden kon doen, en vaardigde wetten uit voor bijvoorbeeld de kwaliteit van woningen en de aanleg van rioleringen. Ook ging ze eisen stellen aan de sociale hygiëne.


De eerste taak van het Centraal Laboratorium, zoals het RIVM toen heette, was het onderzoeken van de monsters van patiënten die mogelijk besmet waren met ziekten als cholera en typhus. Als snel kwamen daar andere taken bij als het controleren van geneesmiddelen en de kwaliteit van drinkwater.


Het lab was gehuisvest in Utrecht, naast het Academisch ziekenhuis. Maar toen vlak na de Tweede Wereldoorlog op grote schaal vaccins op de markt kwamen om kinderziekten te voorkomen, verhuisde het instituut, dat inmiddels Rijksinstituut voor de Volksgezondheid was genoemd, naar een gebied iets buiten Bilthoven. Onderzoekers stortten zich daar op de ontwikkeling van die vaccins. Voor de productie was materiaal van levende dieren nodig, en die werden ondergebracht op de weilanden buiten het dorp. De grond werd met Marshallhulp aangekocht, en ook de nieuwe laboratoria werden met financiële hulp vanuit de Verenigde Staten opgezet.


Weer jaren later, in 1984, was inmiddels milieu een belangrijk maatschappelijk issue geworden. Het RIV ging RIVM heten. Voortaan reden chauffeurs het hele land door om monsters van water en lucht te nemen. Snuffelpalen werden her en der neergezet. Er kwamen meetpunten voor smog en radioactiviteit.


Sinds een aantal jaar stort het RIVM zich op een probleem van deze tijd: ziekte die veroorzaakt wordt door ongezond leven. Wetenschappers ontwikkelen methoden om mensen, en met name kinderen, te leren wat een gezonde leefstijl is. Sprenger: ,,Onze kennis over eten, geneesmiddelen, gezondheid, infecties en milieu hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Nederland. Andere landen hebben onze aanpak gekopieerd en soortgelijke instituten opgericht. We moeten daar trots op zijn.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Gert Jan

    Dit instituut levert wetenschappelijke artikelen af? Eerder economisch wenselijke rapporten die passen binnen de visie van de grote chemische concerns. Ze bepleiten gentechnologie en cisgenese op een onverantwoorde wijze. Dus we mogen straks de rekening sturen naar het RIVM wanneer we onomkeerbaar ziek worden door gentech. terwijl er nog geen geneesmiddelen zijn om de kwalen te behandelen? Ze zijn toonaangevend...waar je maar trots op bent. We zijn integer en wetenschappelijk betrouwbaar was misschien een beter streven. Wanneer maken ze de bonussen van wetenschappers bekend en hun financiële betrokkenheid bij grote chemische concerns? Voor mij als burger lijkt de RIVM door in het algemeen de verwevenheid van "wiens brood men eet, wiens woord men spreekt" eerder op "maffia"-achtige tendensen dan op basis wetenschappelijk gestoelde kennisvergaring. Ik vertrouw die club niet meer. Hun adviezen neem ik zeker nimmer meer ter harte. Ik handel liever totaal tegengesteld op wat zij adviseren. Ze zijn teveel beïnvloed door de gentech-lobbyisten. Volgens mij zijn ze te missen als kiespijn en hebben we grote behoefte aan onafhankelijke wetenschap en een open blik. Een wetenschap die het aandurft om ook onderzoeken van anderen te betrekken in hun visie. Ook als de uitkomst dan niet meer overeenstemt met de wil/visie van het koningshuis, de politiek of, vooral, het bedrijfsleven en de chemiegiganten.

Of registreer je om te kunnen reageren.