Home

Achtergrond 253 x bekeken

Hoe milieuvervuilend is een pan hutspot?

Hoeveel wordt er uitgestoten als iemand een pan met hutspot bereidt?

Op de site van het Voedingscentrum is dat sinds maandag precies te berekenen via de zogeheten Klimaatweegschaal. De digitale weegschaal is de inzet van de jongste campagne van het Voedingscentrum. Die moet mensen bewuster maken van de invloed van eten op het klimaat. De Amsterdamse milieuwethouder Marijke Vos gaf vandaag het startsein.

Mensen gooien teveel voedsel weg, gemiddeld 20 procent, aldus het Voedingscentrum. Bovendien weet ruim 63 procent van de Nederlanders niet welk voedsel het milieu schaadt, blijkt uit onderzoek van Motivaction. Het Voedingscentrum wil met de campagne vooral de weggooimentaliteit aanpakken.

"Zo kan bijvoorbeeld blijken dat iemand te veel water in de pan doet bij het koken van aardappelen. Of zelfs te veel aardappelen, die vervolgens in de vuilnisbak belanden'', zegt Wouter Rosekrans van het centrum.

Een pan met hutspot scoort relatief laag als het gaat om klimaatimpact. Aardappelen zijn echte 'klimaatkanjers' zo blijkt uit de Klimaatweegschaal. Een pieper kost heel weinig energie in vergelijking met pasta of rijst, vooral vanwege de verbouwing en opslag.

Het Voedingscentrum geeft ook milieuvriendelijke boodschappentips. Zo voorkomt het gebruik van een boodschappenlijstje en het vooraf berekenen van de juiste porties het weggooien van eten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.