Home

Achtergrond 2 reacties

Handel ziet wel brood in Nieuw-Zeelandse boter

Hoewel de Europese zuivelmarkt nog steeds zucht onder de lage prijzen, zien handelaren toch brood in de import van Nieuw-Zeelandse boter in Europa.

Dit blijkt uit de Europese toewijzing van aanvragen voor de import van boter uit Nieuw Zeeland. Ditmaal zijn alle aanvragen voor de invoer van boter uit dit land volledig toegewezen. Dit betekent dat voor de periode van juni tot en met december ruim 64.000 ton Nieuw-Zeelandse boter mag worden ingevoerd in de Europese Unie.

Dat is flink meer dan bij de vorige halfjaarlijkse inschrijvingen. Bij de inschrijfronde van december kon voor de periode van januari tot en met juni van dit jaar ruim 37.000 ton Nieuw-Zeelandse boter in Europa worden ingevoerd. Terwijl het invoercontingent veel lager was dan nu, bleek ook de belangstelling veel kleiner. Lang niet het hele contingent werd toegewezen. Importeurs dachten dat er weinig aan te verdienen zou zijn.

De hoeveelheid die toen niet werd geïmporteerd, kon bij de huidige inschrijfronde (van mei) extra worden ingevoerd. Ditmaal bleek die extra grote hoeveelheid nog maar nauwelijks voldoende om in de behoefte van importeurs te voorzien. Blijkbaar is het verschil in prijs groot genoeg om een winstgevende handel naar Europa op te zetten, ondanks een Europese invoerheffing van 70 euro per 100 kilo. De Europese boterprijs ligt deze week op 225 euro per 100 kilo. Dit betekent dat de Nieuw-Zeelandse prijs nog fors lager moet zijn dan 155 euro per 100 kilo.

Voor de Europese boterproducenten is de Nieuw-Zeelandse import geen nieuws. Deze mogelijkheid van import bestaat al heel lang. Wel vervelend is de hoogte van het invoercontingent op een moment dat de markt in de EU nog steeds zwak is. De Europese boterprijzen zijn de laatste weken overigens gestaag omhoog gekropen. Van slecht gingen ze naar iets minder slecht. Maar voor de Europese boterhandel is de eigen markt wel steeds belangrijker geworden. Wereldmarktexport is er bijna niet meer.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    anne

    kennelijk wonen we toch niet op een eiland. jammer, alweer een argument waarom quotumkorting niet zal helpen.

  • no-profile-image

    brabander

    Het is mij ook niet helemaal helder waarom sommigen om quotum korting roepen. Schaarste ontstaat in EU toch niet, dat zie je nu wel. Ze sturen ons wel effe 37000 ton boter. In NZ melken ze dat beetje voor ons er wel effe bij tegen € 17/100 kg. Aldaar geen mq kosten, vrijwel geen huisvestingskosten, geen mestafzetkosten, geen krachtvoerkosten, vreten daar alleen gras, gewoon de wei in. produktie 4500 kg/koe. En wij maar melken hier voor € 21,00/100kg met mq en voor de echte hobbyisten is ook nog mq te koop voor ongeveer € 17-18 per kg vet. Wilt U hier nog melkquotering? of eh.... quotumkorting? meisjes en jongens, de vooruitzichten voor volgend jaar zijn goed (Ha).Waaar zijn wij hier nou eigenlijk allemaal mee bezig! prettig weekend allemaal

Of registreer je om te kunnen reageren.