Home

Achtergrond 343 x bekeken 2 reacties

Hagelschade leidt tot meer aanvragen kanon

Fruittelers in de Betuwe en Midden-Nederland tonen duidelijk meer interesse in hagelkanonnen.

Zo liggen er alleen bij de gemeente Geldermalsen zes aanvragen voor een kleine twintig telers uit de gemeente.

Een woordvoerder van de gemeente Geldermalsen noemt de groeiende belangstelling opmerkelijk. Die is het gevolg van de successen van eerdere proeven, denkt hij. "Telers zagen dat tijdens de zware hagelbui vorig jaar in de Betuwe een kanon in Acquoy ervoor zorgde dat de bui niet in Geldermalsen tot ontlading kwam."

Geldermalsen heeft op basis van een proef sinds 2006 een teler in Acquoy toestemming verleend het kanon te plaatsen. Deze teler wil de vergunning verlengen. Daarnaast zijn vijf aanvragen binnengekomen, waarvan één aanvraag van twaalf telers komt.

Ook in Wijk bij Duurstede hebben circa twintig fruittelers een aanvraag lopen voor een hagelkanon. De gemeente zegt dat de aanvraag nog loopt, en dat veel zaken nog niet uitgekristalliseerd zijn. De gemeenteraad heeft per motie opgedragen een proef te doen met hagelkanonnen.

Geluidsonderzoek

Een woordvoerder van de gemeente zegt nog in gesprek te zijn met de telers. "Wat we nodig hebben is geluidsonderzoek. De telers hebben buitenlands onderzoek aangeleverd, maar we willen rekenen met Nederlandse cijfers. De tuinders hebben een bureau in de arm genomen om de cijfers voor Nederland te vertalen."

Wijk bij Duurstede heeft contact met Geldermalsen en Houten over hagelkanonnen. In Houten plaatste een teler een kanon zonder vergunning. Dat werd op last van de gemeente verwijderd.Ook de gemeentes NederBetuwe en WestMaas en Waal zeggen aanvragen te hebben ontvangen van telers.

Geldermalsen zegt met besluiten te willen wachten op een uitspraak van de Raad van State over hagelkanonnen. In de motie in Wijk bij Duurstede heeft de gemeenteraad aangegeven hier niet op te willen wachten. Toch is het verlenen van een vergunning in Wijk bij Duurstede niet spoedig te verwachten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ruud Pothoven

  Ik verbaas me steeds weer over de verhalen over de hagelkanonnen. Volgens mij is er al veel onderzoek beschikbaar waaruit blijkt dat hagelkanonnen NIET werken.

  Zie daarvoor bijv. het artikel "Hagelkanonnen inzetten tegen hagel heeft geen enkele zin" van Meteoconsult (http://archief.weer.nl/?menu=view&cat=algemeen&item=hagelkanon03072006.wn) en het wetenschappelijke artikel waarop zij zich baseren (http://www.nvbm.nl/Meteorologica/index.html).

  Als ik fruitteler was, zou ik me serieus afvragen of ik mijn geld wel aan een hagelkanon moet uitgeven.

 • no-profile-image

  otto

  wordt het niet eens tijd voor een grootschalig praktijkonderzoek naar de werking van het anti-hagelkanon?

Of registreer je om te kunnen reageren.