Home

Achtergrond 187 x bekeken

Grote verschillen in visie ruimteclaim Limburg

De visies over het areaal landbouwgrond dat in Limburg wordt geclaimd voor an­dere doelen lopen sterk uiteen.

Dat bleek tijdens een bijeenkomst van de Provinciale Commissie Omgevingsvraagstukken Lim­burg (PCOL). Terwijl de Limburg­se Land- en Tuinbouw Bond LLTB zegt dat er 25.000 hectare landbouwgrond wordt geclaimd, heeft Alterra van de Wageningen UR berekend dat het om 15.000 hecta­re gaat. In totaal is er in Limburg 103.000 hectare landbouwgrond in gebruik.Het verschil komt door de sta­tus van de grondclaims. "Het is lastig om vast te stellen hoe hard een grondclaim is", aldus Edo Gies van Alterra. In de berekenin­gen van de provincie is gekeken naar de grondclaims die al vast liggen of waarvoor de overheid vrijwel zeker financiering voor heeft. "Op basis hiervan wordt in de periode 2007 – 2017 15.000 hec­tare landbouwgrond geclaimd voor andere doeleinden. Zo wordt voor aanleg van natuur 10.000 hectare geclaimd en voor bebou­wing en infrastructuur 2.000 hec­tare."

De LLTB heeft de 25.000 hectare gebaseerd op de ervaring van boe­ren. "Hierbij gelden niet alleen de harde claims, maar ook zachte claims. Als een ondernemer te horen krijgt dat een perceel van hem misschien een andere be­stemming krijgt, moet hij hier re­kening mee houden. De bank houdt hier namelijk ook rekening mee", aldus een woordvoerder van de LLTB.De Limburgse milieufederatie, denkt dat de landbouw in de toe­komst door nieuwe technieken dezelfde productie kan halen op minder grond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.