Home

Achtergrond

Grond vol groente

Lastig wieden
Veel groenten worden gezaaid in bedden. Niet alleen de groenteplantjes komen dan op, maar ook onkruid. Dat is lastig wieden, want je hakt gemakkelijk ook de kleine groenteplantjes weg.
Daarom zijn er speciale wiedmachines voor groenten. Daar zit je niet op, maar je ligt er op je buik op. Met je handen kun je dan vlak bij het onkruid komen om dat los te trekken. Heel handig! Er kunnen wel zes mensen naast elkaar liggen. Zo heb je alleen een spoor voor de banden nodig en al die mensen kunnen geen plantjes vertrappen. En weet je hoe zo’n machine heet? Natuurlijk: een wiedbed!

Uitvinder
Wim Staal is akkerbouwer in Emmeloord en hij heeft het wiedbed uitgevonden. Ook andere boeren vonden het een goede uitvinding. Daarom ging boer Staal een eigen bedrijf beginnen en wiedbedden maken voor zijn collega-boeren.

Wil je zien hoe handig zo’n wiedbed is?

Foto

Jos Hillebrand

Of registreer je om te kunnen reageren.