Home

Achtergrond

Groenland zet grote stap naar onafhankelijkheid

Groenland zet vandaag een historische stap richting onafhankelijkheid van Denemarken. Met een officiële ceremonie wordt het in kracht treden van een autonomiestatuut gevierd.

De Groenlanders krijgen meer zeggenschap over justitie, politie, buitenlandse betrekkingen en over hun bodemschatten als olie, gas, goud en diamanten. Het statuut effent ook de weg naar volledige zelfstandigheid voor het grootste eiland ter wereld. Bij de plechtigheid zijn de Deense koningin Margrethe en de Deense premier Rasmussen aanwezig.

Begin juni won de tot dan oppositionele partij Inuit Ataqatigiit, die voorstander is van onafhankelijkheid, de parlementsverkiezingen. Vorig jaar had een grote meerderheid van de Groenlanders zich in een referendum uitgesproken voor meer autonomie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.