Home

Achtergrond

Grenzen aan vrij bouwen in achtertuin

De PvdA en de ChristenUnie (CU) stellen grenzen aan het vergunningsvrij bouwen in de achtertuin.

Minister Jacqueline Cramer (VROM) wil huiseigenaren de ruimte geven om zonder toestemming bijvoorbeeld een serre, schuur, plantenkas of volìère aan te bouwen. Maar het gemeentelijke bestemmingsplan blijft de maat, als het aan PvdA-Tweede Kamerlid Jan Boelhouwer ligt. Hij diende samen met Esmé Wiegman (CU) maandag een motie daartoe in.

Cramer (PvdA) is het niet met haar partijgenoot Boelhouwer en Wiegman eens. Zij ontraadde de motie waarover de Kamer donderdag stemt. "Ik zit hiermee in mijn maag'', stelde de minister. Volgens haar opent de motie de mogelijkheid voor gemeenten om een vergunningsplicht toe te passen en leges te heffen.

"Het voorkomt dat in Amsterdam-Zuid binnentuinen volgebouwd worden'', aldus Boelhouwer. Onduidelijk is of de motie voldoende steun krijgt. De SP staat erachter. De grootste coalitiepartij CDA en de tweede oppositiepartij VVD steunen de minister voluit.

Die wil vanaf volgend jaar vrij bouwen toestaan, in die zin dat voortaan maximaal 100 vierkante meter bebouwd kan worden. De bebouwing mag echter nooit meer dan de helft van de tuin beslaan. In de motie vragen PvdA en CU vergunningsvrij bouwen mogelijk te maken "waarbij de in het bestemmingsplan geboden mogelijkheden qua oppervlakte en maatvoering het maximum zijn''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.