Home

Achtergrond 1 reactie

Grenzen

Opnieuw is er ophef veroorzaakt over de intensieve veehouderij.

Varkens in Nood heeft berekend dat jaarlijks meer dan vijf miljoen biggen voortijdig sterven. Dat getal zorgt voor reuring, zeker in combinatie met de mededeling dat dit aantal het gevolg is van het fokkerijsysteem.

Varkens in Nood concludeert door cijfers van Rendac en Agrovision met elkaar te vergelijken dat door de drang om steeds meer biggen per zeug te produceren, de uitval steeds groter wordt. De sector zou louter kijken naar het saldo dat overblijft, en niet naar de toenemende uitval: van 3,7 biggen op 26,8 biggen per zeug in 2003 naar 4,5 per 30,7 biggen per zeug in 2008.

Het is niet verkeerd een debat te voeren over de grenzen van dit deel van de vleesproductie, zowel economisch als uit welzijnsoogpunt. Waar ligt de grens, zowel wat mogelijkheden betreft als wat wenselijk is? Wil de varkenshouderij echt wel ongebreideld uitbreiden, of is de grens van de fokkerij helemaal niet (meer) gericht op aantal maar meer op vitaliteit.

Dat is wezenlijk en geeft inzicht. Maar aantallen en de knuffelfactor geven de discussie bij voorbaat een lading waarin zo’n open debat niet mogelijk is. Het is van meet af aan plat gescheld: zinloos.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    centje

    Klopt helemaal, met deze terroristen is niet te praten. Als ze nou eens met een goed plan komen dan is er discussie mogelijk en misschien oplossingen. Ik weet zeker dat als ze met een goed plan komen de boeren zeker wel meegaan, kijk maar eens wat de dierenbescherming allemaal bereikt. Maar deze criminele en terroristische organisaties hebben nu eenmaal maar 1 doel en dat is het vernietigen van de gehele boerenstand in Nederland. Dat blijkt maar weer, want in de biosector is de uitval nog veel hoger en dus de biologische sector moet ook geelimineerd worden volgens deze terroristische organisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.