Home

Achtergrond

Goed voor de ozonlaag, slecht voor het klimaat

Om de ozonlaag te beschermen zijn de zogeheten CFK’s uit de koelkasten gebannen, maar nu blijkt dat de opvolger van die schadelijke stof een enorm effect heeft op de opwarming van de aarde.

De zogeheten HFK’s zullen in 2050 verantwoordelijk zijn voor 14 procent van de uitstoot van broeikasgas CO2. Dat blijkt uit een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving dat maandag is gepubliceerd in een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift.

Volgens onderzoeker Guus Velders zullen HFK’s de komende jaren vooral in ontwikkelingslanden steeds vaker gebruikt worden in koelkasten en airconditioningssystemen. ”We verwachten dat de uitstoot van deze stoffen in ontwikkelingslanden in 2050 800 procent hoger ligt dan in ontwikkelde landen”, aldus Velders.

Broeikasgassen

Sinds het uitbannen van CFK’s (chloorfluorkoolwaterstoffen) door het Montreal Protocol in 1987, gaat het veel beter met de ozonlaag. In 2010 wordt de productie van deze stof wereldwijd gestopt. Ook de HCFK’s, gedeeltelijk gehalogeneerde CFK’s, mogen in de toekomst niet meer gebruikt worden, omdat ook deze stof de ozonlaag aantast.

Daardoor verwacht Velders dat steeds meer producenten kiezen voor HFK’s (fluorkoolwaterstoffen). ”Deze stoffen tasten de ozonlaag niet aan, maar zijn net als CFK’s en HCFK’s broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering”, aldus de onderzoeker. Zonder de afspraken over het terugdringen van CFK’s zou de uitstoot van gassen die schadelijk zijn voor de ozonlaag twee keer zoveel zijn dan nu. ”Het gebruik van HFK’s kan deze klimaatwinst significant terugdringen.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.