Home

Achtergrond 212 x bekeken

Gesprek tussen Greenery en FresQ stopgezet

Gesprekken tussen The Greenery en FresQ over samenwerking bij de afzet van tomaten zijn gestrand.

Dat zegt voorzitter Pleun van Dijk van FresQ. The Greenery maakte vandaag juist bekend andere afzetpartijen te willen verslaan op het vlak van de uitbetaalprijs.

De gesprekken tussen beide afzetorganisaties voor tomaten zijn stilgelegd, omdat geen voortgang meer werd geboekt, stelt Van Dijk. In april meldde FresQ al dat tussen beide partijen verschil van inzicht bestond. The Greenery stelde een voorwaarde dat gewerkt moest worden uit één vestiging. FresQ vond juist dat de handelsfunctie van The Greenery een samenwerking tussen beide partijen in de weg stond.

Onderhandelingsruimte

Van Dijk zei in april dat FresQ zich positief opstelde in de onderhandelingen, maar dat andere partijen niet veel onderhandelingsruimte boden. Volgens Van Dijk was het laatste gesprek vier weken geleden.

The Greenery zet zich door een aanscherping van de doelstellig voor de uitbetaalprijzen ook verder af van concurrenten. The Greenery heeft de doelstelling dat het bij de beste twee uitbetaalprijzen wil horen verscherpt. De afzetorganisatie wil nu de beste in uitbetaalprijs zijn. Dat betekent dat het andere afzetpartijen wil verslaan op dat vlak.

Hoogwaardig segment

The Greenery wil dat bereiken door meer en intensiever zaken te doen met supermarkten uit het hoogwaardige segment. Door meer service en toegevoegde waarde te leveren aan deze partijen verwacht de afzetorganisatie een betere prijs voor de telers te bewerkstelligen. Zo’n benadering met een transparante en intensieve samenwerking lijkt moeilijk verenigbaar met afzetsamenwerking in een bundelingsmodel.

Volgens een woordvoerder worden de doelstellingen om de drie jaar geijkt en besloot de coöperatie tot de aanscherping. Eerder stelde The Greenery de doelstelling van 3 procent autonome volumegroei per jaar al bij naar 5 procent in drie jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.