Home

Achtergrond 675 x bekeken 18 reacties

Genetische modificatie maakte ongelukkige start

De discussie over gengewassen is vastgelopen in een patstelling doordat de ontwikkeling ongelukkig is begonnen met soja dat resistent is tegen een onkruidbestrijdingsmiddel.

Dat zei prof. dr. Louise Fresco vanmiddag op een seminar van het ministerie van LNV over genetische modificatie.

"Een historische en dubbele fout", aldus Fresco, als hoogleraar duurzame ontwikkeling verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Modificatie ligt slecht bij het publiek, en bestrijdingsmiddelen ook. Ze verweet de wetenschap het nut van gensoja slecht te hebben gecommuniceerd. "Als genetische modificatie was begonnen met tarwe die de mens beschermt tegen maagkanker was de acceptatie veel groter geweest", betoogde ze. Dat deze gewassen worden ontwikkeld door grote ondernemingen vergroot volgens haar de acceptatie ook niet echt.

Fresco hield een genuanceerd betoog waarin ze zich niet categorisch voor of tegen gemodificeerde gewassen uitsprak. Ze vindt dat bij iedere specifieke toepassing steeds opnieuw naar de specifieke voor- en nadelen moet worden gekeken.

Lees ook Aanbod gengewas groeit als kool

Lees ook EU te streng bij toelaten gengewas voor veevoer

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Theo Tromp

  De overheid werkt actief mee om gentech door onze strot te duwen. Dit soort bijeenkomsten zijn volledig geregisseerd en de uitkomst is voorgekookt en bedoeld om de publieke opinie met behulp van de media te beinvloeden.
  Het gaat natuurlijk niet om de manier waarop gentech is geïntroduceerd. Het gaat om de gevaren, de producten zelf. Genetische manipulatie creeert altijd kreupele planten met een aangepast stofwisselingsproces en dus ook nieuwe stofwisselingsproducten. Er zijn ongeveer 80 wetenschappelijke publicaties die aantonen dat gentech producten schade toebrengen aan dieren en mensen. De discussie zou daarover moeten gaan!

 • no-profile-image

  Rinie

  Verontruste burgers worden ook op het terrein van gentech als "emotioneel" weggezet. Het zij zo. De verontrusten, en ik ben daar één van, zijn echter terecht zo verontrust en laten steeds vaker van zich horen. Vele onderzoeken onderstrepen die verontrusting, maar ook die worden weggewuifd. Zie bijvoorbeeld de film van afgelopen maandagavond op TV 5MONDE. "De wereld volgens Monsanto.: Via internet vast nog wel te bekijken. Ronduit onthutsend van hebzucht en leugen en bedrog!
  Bij deze spreek ik ieder aan die gelooft in God: heeft God de natuur en alles wat leeft niet goed genoeg geschapen? Weten wij het allemaal beter dan HIJ? Dat zullen we dan nog wel eens zien.
  God of wie in Hem niet gelooft, de natuur zal als een boemerang terugkaatsen dat wat gebaseerd zal blijken te zijn op list, leugen en bedrog en op hebzucht. Dat soort onthullingen zien we de laatste tijd vaker op allerlei terrein. We kunnen als mensheid in antwoord op de crisesmaar beter terug gaan naar waar het in het leven echt om gaat: geven in plaats van nemen!

 • no-profile-image

  Frides Laméris

  LNV strijdt voor een verloren zaak.
  In Amerika is recentelijk een wetenschappelijk artikel verschenen dat de gehele wetenschappelijke gentechpromotie doorprikt als zijnde een gevolg van foutief academisch kapitalistisch denken. Door de industrie (bv Monsanto) gesponsorde onderzoeken hebben een vals (positief) beeld proberen te creeeren van gentech, maar een reeele evaluatie door onafhankelijke wetenschappers laat enkel ernstige nadelen van gentech gewassen zien.

  “The Genetic Engineering of Food and the Failure of Science” is gepubliceerd in the Journal of Society of Agriculture and Food, Vol. 16, in twee delen.
  Deel 1: "The Development of a Flawed Enterprise”, deel 2: “Academic Capitalism and the Loss of Scientific Integrity” .
  Auteur is Don Lotter. Hij heeft een PHD-graad in Agroecology. Bovengenoemde papers zijn in pdf formaat gepubliceerd op zijn website: www.donlotter.net.

  Wanneer minister Gerda Verburg zich niet langer te veel laat beinvloeden door industriele lobbyisten, zal ze misschien het voortouw kunnen nemen om - in overeenstemming met het merendeel van de Nederlandse bevolking - afscheid te nemen van een mislukte poging om de natuur op kunstmatige wijze naar de hand te zetten.

  Gr
  Gentechfree Research Centre Zuidlaren
  Frides Laméris

 • no-profile-image

  ?

  Rinnie,
  Veel problemen ontstaan door een geloof!
  Voorbeeldje,problemen Noord Ierland.
  Dus als je het niet normaal kan uitdrukken of via cijfers, haal god er dan niet bij.

 • no-profile-image

  Patrick

  Hoe durft ze als vrouw en zelfbenoemde professor de denk trend in te zetten dat genetisch gemanipuleerd voedsel mensen beschermt tegen ziektes of eventueel kanker. Ze zegt "Als genetische modificatie was begonnen met tarwe die de mens beschermt tegen maagkanker was de acceptatie veel groter geweest", betoogde ze.
  Tuurlijk, dat kan elke blinde zien, dat het een macht spel van wellusten is als, zegt ze¨"Dat deze gewassen worden ontwikkeld door grote ondernemingen vergroot volgens haar de acceptatie ook niet echt" Ze noemt het een "Een historische en dubbele fout", ik noem haar denk richting een Universele fout als zelfbenoemde titels als hoogleraar duurzame ontwikkeling verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.
  Full Moon ~~ http://www.youtube.com/watch?v=lllDCNf8GKk

 • no-profile-image

  Ank

  Rinie haalt God erbij. Ja, het heeft mij zeer sterk verbaasd dat juist de christelijke partijen het laten afweten op de meest elementaire beginselen van hun wat zij noemen hun geloof. Ik hoor hen alleen maar roepen "ben ik mijn broeders hoeder"? Dat de mens, volgens dat boek, als rentmeester is aangesteld lijkt hen niet te deren. Ze zijn in blinde aanbidding van het geld en macht en hebben geen oog en hart voor de noden die onherroepelijk ontstaan door gentechnologie. Dat zal hen opbreken. Het is bruut ongehoord dat op een conferentie alleen de pro gentech. groepen zijn uitgenodigd. dat is tekenend. Ze durven dus de feiten niet onder ogen te zien en manipuleren de uitslag door list en bedrog.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  De weerstand tegen gentech zit wel sterk in het sfeertje van volwassen Star Wars-fans en Chinese astrologie. En God.. Die gaf ons de kennis en wetenschap om een aorta om te leggen om zo een leven te redden. We kunnen dus gentech ook niet veroordelen omdat we sleutelen aan de schepping.

 • no-profile-image

  Hendrik

  God gaf de kennis om een aorta om te leggen om zo een leven te redden...Gentechnologie is niet in de markt gebracht om mensen levens te redden, maar om grof geld te verdienen door multi nationals over de rug van o.a. de kleine boer en teler. Met patenten beheersen zij zo binnenkort alles wat leeft, groeit en bloeit. We zitten al in Afghanistan voor het verwerven van gentech./cisgenese patenten op Papaver. Moeten er daar, op afgelegen plekken, proeven worden gehouden op de effecten van gentech.? Op dieren, op mensen? In een land in oorlog? Zal de controle dan goed verlopen op de proeven van de wetenschappers die graag eer willen voor hun resultaten? Door wie dan? Als er straks negatieve effecten zijn van die gentech.papaver. Wie krijgt de schuld? De Taliban, de bevolking? Waar is de pers die schrijft over deze proeven? De COGEM adviseerde om "voorbij te gaan aan de openbaarheid van bestuur"inzake het vrijgeven van de locatie van gentech. proefvelden. Wel moet er in Nederland op elk proefveld een bord komen te staan dat het om een proefveld gaat. Is het voorbij gaan aan de openbaarheid van bestuur dan alleen bedoeld voor onze gedragingen inzake gentech. proeven in Afghanistan? Wat kan het daglicht niet verdragen dat de pers het niet mag weten en wij als volk niet? Is het dan gek dat burgers bezorgd en angstig worden. Nederland heeft een sfeertje van naargeestigheid erom gekweekt met deze regel. We mogen het niet weten, sst, stil....geheim...weg...weg....taboe... Dan zal het toch ook niet kloppen wat onder de noemer van gentech. en cisgenese plaatsvindt? Anders doet de overheid niet zo'n moeite om het voor burgers ernstig geheim te houden. Waarom worden rapporten met negatieve uitkomst voor gentech. buiten alle discussies gehouden? Het stinkt! Burgers let op!

 • no-profile-image

  Karel

  Onze regering heeft de hele kwestie rondom gentechnologie en cisgenese verdacht gemaakt door de anti gentechnologie burgers in ons land bij voorbaat als verdacht aan te merken. Waarom heeft de COGEM geadviseerd om mbt gentechnologie voorbij te gaan aan de openbaarheid van bestuur? Zogenaamd om te voorkomen dat de proefvelden worden vernield. Stelt de regering voor om bushokjes te verstoppen voor reizigers zodat niemand weet waar ze staan en dat ook de pers geen recht heeft om de plaatsen te verklappen om te voorkomen dat hangjongeren ze vernielen? Het is het meest ridicule advies dat is gegeven sinds we konden spreken van een democratisch bestuurd land. Waarschijnlijk weet de regering ook goed dat er grote risico's verbonden zijn aan de proefvelden met gentech. gewassen. De regering heeft het volk nog niet serieus genomen. De wetenschappers houden informatie achter en staan misschien ietwat teveel onder druk van de giga chemische concerns. Een hooggeplaatste medewerker binnen de ESFA trad immers af omdat hij niet langer kon instaan voor het leveren van wetenschappelijk onafhankelijke rapporten door de druk om commercieel wenselijke test uitslagen te publiceren. Wie neemt dan "de wetenschap" nog serieus?

 • no-profile-image

  Micha Kuiper

  De patstelling bestaat er meer uit dat voorstanders van genetische manipulatie niet willen geloven dat het onnatuurlijk is. Het leven bestaat niet uit genen. Het is net zoiets als een automonteur loslaten op een stradivarius viool. Zou die viool daar beter van worden? Dat gentech begonnen is met een herbicideresistente soja is geen ongelukkig voorval: het is een schoolvoorbeeld van de beperkte blik die achter genetische manipulatie steekt.

 • no-profile-image

  Marcel

  Waarom kopen de burgers wel de produkten zoals de soyamelk etc. die uit die landen komen? Of moet ik zeggen de consument?? De burger zegt dat hij dat niet wil maar in de winkel dan word het een consument en die wil zo goedkoop mogelijk eten en dan word er een andere keuze gemaakt dan dat ze als burger hebben gezegd dat ze willen!!
  Sorry, maar ook god heeft dingen niet helemaal goed gedaan want waarom is er anders oorlog en honger?? Ik denk dat net zoals bij veel andere zaken niet alles goed is zoals het vroeger gebeurde maar ook andersom is nu niet alles beter dan vroeger!!

 • no-profile-image

  Patrick

  Gerda Verburg ontpopt zich als een Minister die geen verantwoordelijkheid wil dragen. Ze vind het allemaal ok, iedereen die bij haar aanklopt of ze even gentech producten mogen testen en op de markt brengen, vind ze allemaal ok. Ach wat maakt het uit hé, je bent Minister en voelt je enorm belangrijk, pffff. Hoogleraar in Wageningen Raoul Bino, zelfs een directeur van een Plant Groepje, impressive Raoul. Nico Roozen, directeurtje bij Solidaridad, misschien sollidair met zijn eigen agenda, maar niet sollidair met het Leven of welke boer cdan ook. Solidaridad haar agenda is al wel bekend Nico. Hoe bouw je een cultuur, een land, een continent of een planeet op? Hoe richt je iets in? De pure en hoogst mogelijke arrogantie bij deze mensen en vele anderen, zonder een moment van twijfel is erg, heel erg in het gentech verhaal. Ik hoop in tijd, al is het over 10 jaar, dat zij gedaagd worden voor het hoogst mogelijke gerechtshof, met aanklachten als, schending van recht op planetaire ontwikkeling, vernietiging van toekomstige generaties, schending van Universele rechten van Al het leven van de mensheid en far beyond. Bewust meehelpen aan manipulatie van gegevens, Bewust leugens verspreiden en media beinvloeding.
  Al vind de plaats van berechting plaats in Afrika, of een andere plek op de planeet, of voor mijn part op de sterren-groepl the Pleiaden. De Pleiaden werden Collica ('Graanschuur') genoemd door de Inca's. We zullen zien op hoeveel punten men schuildig bevonden zal worden. Tijd zal het leren.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Pleiades_large.jpg

 • no-profile-image

  Rinie

  Beste Marcel uit Brabant,
  God had alles perfect gemaakt, maar wij mensen hebben er een zooitje van gemaakt. En dat blijven we maar doen, al eeuwen lang, op alle terreinen. Met oorlogen en honger voor miljoenen mensen als gevolg. Dat wreekt zich een keer. Dat kan niet anders. En ook dat doen we dan zelf in feite, via het boemerangeffect. Het kwaad straft zichzelf, zo weten we toch? Niet altijd direct, maar eens...onverwacht. Dat heet gerechtigheid. Zelfs dat doet God niet. Maar ook dat proces ziet Hij. Hij heeft ons alle vrijheid gegeven om het juiste of het niet- juiste te doen. Aan ons de keuze. De gevolgen zijn ook voor onszelf. Maar ik hoop wel dat Hij als het echt te gek wordt, ingrijpt.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Dit bedoel ik, commentaar op gentech zit vaak in de sfeer van verdachtmakerij. Daarom neem ik, met hetzelfde nattevingerwerk als waarmee jullie de wetenschap beoordelen, anti-gentech activisten weining serieurs. Patenteren van medicijnen is doodgewoon, en medicijnen worden ook gemaakt om er geld mee te verdienen. Toch is niemand tegen medicijnen.

 • no-profile-image

  Miep Bos, woordvoerster van The European GMO-free

  Een kleine groep zeer bezorgde burgers was gisteren ook op het seminar aanwezig. The European GMO-free Citizens en andere burgerorganisaties zijn erg geschrokken van de zeer ondemocratische vorm, waarin het seminar was gegoten. De sprekers waren bijna unaniem voor gentech, een zeer bewogen uit het hart sprekende boerendochter die hier een opmerking overmaakte werd door degene die het seminar leidde op een zeer grove manier de mantel uitgeveegd. De groepsessies, waar men over verschillende cases moest debatteren, waarin men zonder eigen keuze geplaatst werd, was een aanfluiting, zeer ondemocratisch, zelfs de microfoons werden niet gebruikt, "Omdat ze slecht zouden functioneren" maar de gespreksleidster ging rond met een microfoon.
  Het toppunt van de "democratische" besluitvorming via handopsteken, was wel het feit dat de consumenten tenslotte voor de vervuiling van de conventionele gewassen door GMO's moeten opdraaien, vind je het gek, met zoveel voorstanders in de zaal.
  In een gesprek met de overigens zeer sympatieke minister, beloofde ze ons, dat iedereen, ook de zeer bezorgde burgers, die wij zijn, gehoord mocht worden. Ik hoop, dat minister Verburg zich aan haar belofte zal houden ons nog een keer aan te horen en zal constateren, dat onze diep bezorgdheid niet ingegeven wordt door "emotie" maar vanwege de aanwezigheid van zeer valabele rapporten die peer reviewed zijn, en gaan over de bewezen schadelijkheid van gentech gewassen voor mens, dier en milieu en die in de loop van de 12 jaar dat gentech in Nederland ingevoerd is,verschenen zijn. En dat zij die bezorgdheid gaat delen en dat er maatregelen getroffen worden. En dat zij niet haar oren zal laten hangen naar de multinationals en de vele ambtenaren die het blijkbaar op LNV voor het zeggen hebbben.

 • no-profile-image

  down under

  Rinie, een gewetens vraagje. Als God alles perfect heeft gemaakt dan betreft dit toch ook de mens(heid)? Ergo de mensheid, met al zijn wijs- en onwijsheden, vloeien voort uit de creatie van de Schepper en kunnen er geen zooitje van maken. Tenzij je het niet met Hem eens bent want misschien is dit wel het pad welk de Heer voor ons geplaveid heeft.

 • no-profile-image

  boer

  Onkruiden worden nu al resistent voor roundup. Opbrengsten zijn niet beter en vaak slechter. Het biologisch boeren of gm vrij houden wordt door kruisbestuiving onmogelijk. Zaad terug houden van je vorige oogst zoals veel boeren doen mag niet omdat er een gepatendeerde geen in zit waar je notabene niet eens om hebt gevraagd. Gentechbedrijven zoals Monsanto hebben hun eigen politiemacht die controleerd of iemand hun technology onrechtmatig gebruikt. Met sproeivliegtuigen kan er stiekum een baan roundup op je veld gespoten worden en krijg je niets betaald voor het gewas dat dood gaat. Nu zijn duure middelen nodig om de roundup ready opslag te doden. Het is niet dat er geen voordelen aan Gm kunnen zitten maar er zitten akelig veel nadelen aan en we moeten er goed over nadenken of we wel willen dat de gentechbedrijven baas worden over een van de primaire levensbehoeften.

 • no-profile-image

  Wilbrord Braakman

  Een nieuw paradigma bevestigt het. Authentieke ervaringen en kwantum, inclusief astrofysica geven ons rechtstreekse bewijzen van onderlinge verbondenheid met al het leven en de kosmos. Het toelaten van dit intuitieve met alles in ons bewustzijn, kan inspiratie en leidraad geven hoe wij met leven dienen om te gaan. Dat is een solidariteit om in harmonie met elkaar en een zich helende natuur ( is beschdigd) hier op aarde te zijn.
  Dit is ook in overeenstemming met de oude Chinese geneeskunde van de 5 elementen; hout, vuur, aarde, metaal en water, waarna cycli weer opnieuw kunnen beginnen. Dat gebeurt alleen zuiver, wereldordenend, wanneer er geen storing door ongezonde stralingen of substantieel gedisordenend leven dit natuurlijke proces in de weg zit.
  Een chromafoto (al een wonder om ze te maken) van genetisch gemodificeerd soja laat duidelijk zien dat haar structuur niet meer gaaf is. Ik zou zo een foto niet onder mijn kussen willen leggen. Waarom zou ik mij niet zo goed mogelijk willen beschermen tegen het gevaar kanker? Wie dit een lachertje vind mag deze proef gaan doen. Vergelijk de werking van een SCIO apparaat. In meer talen kan je de diagnose omschrijven. Het instrument verstaat alles. Daarom heeft de Chinese overheid in één klap 2000 van deze apparaten in hun land geplaatst. Het kan ook een acupunctuur behandeling uitvoeren.
  Alles is met elkaar verbonden. Wetenschappers die de relativiteit van hun specifiek weten open stellen zien meer horizon tot nut van wetenschap, hun beroepsuitoefening en zijn daardoor tot zegen voor ieder en de kosmos. Dat is mede-menselijkheid.
  In deze open optiek ligt de kracht en zuiverheid om de honger in de wereld te lenigen.

  Wilbrord Braakman 11 Juni, 2009.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.