Home

Achtergrond 162 x bekeken

Gemengde reacties op zege Ahmadinejad

De omstreden verkiezingsoverwinning van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft geleid tot gemengde reacties.

Bondgenoten als Syrië, Venezuela en de radicaalislamitische Hamas-beweging feliciteerden Ahmadinejad, Israël en Canada zijn juist teleurgesteld.

De Verenigde Staten hielden zich bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton op de vlakte over de uitslag van de gang naar de stembus in Iran. "Het is duidelijk dat we hopen dat het resultaat de ware wil en verlangens van het Iraanse volk weergeeft'', aldus Clinton. "We blijven de situatie op de voet volgen, inclusief de berichten over onregelmatigheden.''

De Europese Unie liet gisteravond in een verklaring weten "bezorgd'' te zijn over de omstreden verkiezingsuitslag en het geweld dat daar zaterdag op volgde. Danny Avalon, de Israëlische staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, stelde dat de uitslag "nu, meer dan ooit'' aantoont "hoeveel ernstiger de dreiging van Iran is geworden.''

De Palestijnse afscheidingsbeweging Hamas reageerde verheugd op de verkiezingszege van Ahmadinejad, een belangrijke steunpilaar van de organisatie in de strijd tegen Israël. "Hamas hoopt dat Iran de Palestijnse rechten en het Palestijnse volk zal blijven steunen'', zei woordvoerder Fawzi Barhoum.

Ook de president van Venezuela, Hugo Chávez, bracht zijn gelukwensen over aan Ahmadinejad. Beide staatshoofden staan bekend om hun stevige taal tegen hun gezamenlijke vijand, de Verenigde Staten. De overwinning van Ahmadinejad geeft volgens Chávez "de toewijding van het Iraanse volk aan het bouwen van een nieuwe wereld'' weer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.