Home

Achtergrond 338 x bekeken

Gemalen stenen als mest over Utrechts grasland

In de provincie Utrecht is vandaag een bijzonder project begonnen om de CO2-uitstoot te verminderen en de kwaliteit van de bodem te verbeteren.

Op het land van boer Wim van den Hengel in Achterveld werd de eerste mest uit gemalen stenen, oftewel steenmeel, uitgestrooid. Op een perceel van 1,3 hectare grasland worden zes verschillende proefvlakken bemest met het steenmeel. "De stenen komen uit Noorwegen en Duitsland'', legt geochemicus Huig Bergsma van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis uit. Volgens Bergsma is het principe al eeuwenoud. "In gebieden met vulkanisch gesteente is de grond zeer vruchtbaar. Met de gemalen stenen proberen we hetzelfde te bereiken.''

Het experiment op het land van Van den Hengel wordt gesubsidieerd door de provincie Utrecht en kost 100.000 euro. De provincie wil hiermee de luchtkwaliteit in Utrecht verbeteren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.