Home

Achtergrond 243 x bekeken

'Geld uit herstructureringsfonds terug naar suikersector'

Het geld dat overblijft in het Europese fonds voor de herstructurering van de suikersector moet worden gebruikt voor het versterken van de sector.

Het mag niet verdwijnen in de algemene landbouwgelden. Dat vindt de Europese organisatie van bietentelers Cibe, die vorige week op een conferentie in Kopenhagen een resolutie heeft aangenomen over het suikerbeleid. Cibe vertegenwoordigt 440.000 bietentelers in 18 landen.

Volgens Cibe-voorzitter Jos van Campen blijft er 650 miljoen euro over in het herstructureringsfonds. Dit geld is opgebracht door de suikersector om de herstructurering te financieren. Van Campen: "Wij willen dat dit geld direct of indirect terug komt in de sector. Eén van de doelstellingen van de herstructurering is om de sector te versterken. Daar kan dit geld voor worden gebruikt." Daarnaast pleit Cibe voor het afschaffen van de productieheffing van 12 euro per ton suiker. Van Campen: "Bietsuiker is het enige product in de EU dat wordt belast met een productieheffing. Dat is nadelig voor de sector."

Van Campen vindt het wezenlijk dat de Europese Commissie zich houdt aan de afspraken die in 2004/2005 zijn gemaakt over de import van suiker. "Er is afgesproken dat ontwikkelingslanden meer suiker heffingvrij kunnen invoeren. Het is nog onduidelijk in hoeverre dit gaat gebeuren. Maar wij willen dat de Commissie strak vasthoudt aan de maximale invoerquota van heffingvrije suiker."

Chemische industrie

Van Campen constateert een tegengesteld belang met de chemische industrie. "De Europese suikersector leverde grondstoffen aan de industrie, die nu ook suikergrondstoffen uit derde landen halen. We moeten voor de suiker echter niet afhankelijk zijn van importen uit landen ver weg. Bovendien is de bietenteelt veel duurzamer dan suikerriet."

Boodschap

Cibe heeft ook een boodschap voor de industrie. "De bietenprijs moet de concurrentie aankunnen met alternatieve gewassen. Anders krijg je sterke areaalwisselingen. Dat is niet goed voor de continuïteit van de teelt en de suikerindustrie."

Of registreer je om te kunnen reageren.