Home

Achtergrond

Geen overdrachtsbelasting meer voor monument

Mensen die een rijksmonument kopen, hoeven daarover geen overdrachtsbelasting meer te betalen.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) heeft dat onlangs besloten naar aanleiding van een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag van 1 mei. De maatregel gaat ook in vanaf die datum, zei een woordvoerder van Financiën vandaag.

Rechtspersonen zoals stichtingen of bedrijven hoefden de 6 procent overdrachtsbelasting voor rijksmonumentale gebouwen al niet te betalen, maar particulieren wel. Op een gebouw van 1 miljoen euro scheelt dat zo'n 60.000 euro aan belasting. Een koper vocht deze ongelijkheid aan, met succes.

Het hof meende dat het onderscheid tussen particulieren en rechtspersonen hier een onterechte was. De Jager was het eens met deze constatering en heeft de overdrachtsbelasting voor deze rijksmonumenten direct afgeschaft. Een woordvoerder van Financiën zei dinsdag niet te weten wat de effecten zijn van de maatregel. Rijksmonumenten zijn vaak duur maar er zijn er niet zoveel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.