Home

Achtergrond

'Geen loonstijging in de detailhandel'

Werknemers in de detailhandel hoeven de komende periode niet te rekenen op een loonstijging.

Deze verwachting sprak de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) woensdag uit bij de presentatie van het jaarverslag 2008. De overkoepelende werkgeversorganisatie stelt voorop dat de werkgelegenheid in de winkels behouden moet blijven. Maar de looneisen van de vakbonden, zoals collectieve loonsverhogingen van meer dan 3 procent, vormen een risico voor bedrijven die het nu moeilijk hebben, aldus de RND.

"Een algemene verhoging van loonkosten is nadelig voor de concurrentiepositie van winkeliers.'' Volgens de werkgeversorganisatie zullen bedrijven dan in de kosten moeten snijden en banen schrappen. Om dat te voorkomen, wil de RND de arbeidsvoorwaarden 'moderniseren'. Zo vindt de organisatie de bepalingen rond toeslagen en werktijdregelingen niet meer van deze tijd. In veel cao's is bijvoorbeeld nog geregeld dat ervaren medewerkers niet op zaterdag mogen werken. De flexibele arbeidsverhoudingen vragen om aanpassing van de cao's, meent de RND. De werkgevers vinden dat de detailhandel ook met minder dan de huidige dertig cao's kan.

De kanttekeningen van de detailhandelsraad schieten bij FNV Bondgenoten in het verkeerde keelgat. Anja Jongbloed, coördinator arbeidsvoorwaarden en lid van het hoofdbestuur van FNV Bondgenoten, zei in een reactie dat "nauwelijks goede afspraken te maken zijn over zaken als werkgelegenheid, terwijl werkgevers tegelijkertijd geen geld op tafel willen leggen''. Ze wijst erop dat er al twee jaar lang geen cao is bij Mitex, de brancheorganisatie in de mode- en sportdetailhandel.

De vakbond toont zich ook verbolgen over de plannen van warenhuis V&D om de cao open te breken. "Terwijl in het Sociaal Akkoord was afgesproken dit niet te doen. Hoe betrouwbaar zijn de werkgevers nog?'', vraagt Jongbloed zich af.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.